Biznis i politika
StoryEditor

U HUP-u neugodno iznenađeni prijetnjama ministra i ne prihvaćaju stigmatizaciju sektora

03. Siječanj 2023.
Irena Weberfoto Ratko Mavar

Iz HUP-ove Udruge trgovine neugodno su iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200 tisuća radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca, ističu u priopćenju. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbo da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

HUP Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli sektor bude stigmatiziran i pozivaju nadležne da prozovu i kazne pojedince ako je negdje bilo prekršaja, navode.

Kao što je poznato u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20 posto.

Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5 posto na dijelu proizvoda koji čine cca 10 posto ukupne prodaje.

Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi zajednički se borili s rastućom inflacijom.

Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače, poručuju iz HUP Udruge trgovine.

25. travanj 2024 16:40