Biznis i politika
StoryEditor

U prvoj polovici 2022. tržište spajanja i preuzimanja je u padu

05. Srpanj 2022.

Aktivnosti spajanja i preuzimanja usporile su se u odnosu na rekordan ritam iz 2021., s ekonomskim silama koje su sprečavale sklapanje transakcija u prvoj polovici 2022. Međutim, prema PwC-ovom istraživanju Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update aktivnost se samo vratila na razine iz 2019., a očekuje se da će sklapanje transakcija igrati važnu ulogu u strategijama rasta poduzeća tijekom sljedećih šest mjeseca, navodi se u priopćenju.

- Sada nije vrijeme za pasivno promatranje sa strane, već za preispitivanje ili čak i resetiranje strategije spajanja i preuzimanja. Bez sumnje očekujem da ću se osvrnuti na 2022. godinu kao na ključni trenutak u kojem će uspješne aktere transakcija sutrašnjice određivati oni koji danas hrabro ostvaruju svoje ciljeve spajanja i preuzimanja - rekao je Brian Levy, globalni voditelj usluga za sektor transakcija i partner iz PwC-a SAD.  

Mnogi od čimbenika koji su podupirali rekordno veliko tržište spajanja i preuzimanja krajem 2021. i u prvoj polovici 2022., kao što su otpornost opskrbnog lanca, optimizacija portfelja, okoliš, društvo i javno upravljanje (ESG) i, iznad svega, potreba za tehnologijom u svrhu digitalizacije poslovnih modela, nastavit će utjecati na sklapanje transakcija u drugoj polovici 2022., no pristup načinu sklapanja ovih transakcija zahtijevat će novi fokus u neizvjesnom ekonomskom okruženju.

Uz inflaciju koja je u mnogim zemljama dosegla 40-godišnji maksimum, akteri transakcija će morati pristupiti dubinskim snimanjima iz drugačije perspektive – predviđajući različite scenarije inflacije i razmatrajući implikacije na tržišni udio, cjenovnu elastičnost, odnose s kupcima i dobavljačima te naknade zaposlenicima i njihovo zadržavanje.

Strategija radne snage morat će biti prioritet u svakoj transakciji jer će najveća inflacija plaća posljednjih desetljeća, trend masovnog davanja otkaza (Great Resignation), nedostatak vještina i sve veći fokus dionika na raznolikost i uključivost utjecati na buduće poslovne rezultate.

Očekuje se da će niže procjene vrijednosti pružiti prilike korporativnim akterima transakcija i onima s privatnim kapitalom stvoriti zdrave povrate na trenutačno prevrtljivom tržištu. Već se vide dokazi o nižim procjenama vrijednosti dioničkih društava koje utječu na aktivnosti spajanja i preuzimanja, jer su se ulagačke transakcije društava s ograničenom odgovornošću u dionička društva povećale za više od 50 posto u 2022. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Trendovi spajanja i preuzimanja u prvoj polovici 2022.

Iako su se aktivnosti spajanja i preuzimanja usporile u prvoj polovici 2022., zapravo su se vratile na razine prije pandemije, koje su u prosjeku iznosile oko 25.000 transakcija po polovici kalendarske godine.

Resetiranje spajanja i preuzimanja događa se u svim većim regijama. Azijsko-pacifička regija doživjela je najveći pad, s opsegom i vrijednošću transakcija za više od 30 posto ispod vrhunca iz 2021., uglavnom zbog makroekonomskih prepreka i nedavnih ograničenja povezanih s pandemijom nametnutih u nekoliko velikih gradova u Kini.

Vrijednosti spajanja i preuzimanja također su pale na slične razine kao prije pandemije, a vrijednosti transakcija u prvoj polovici 2022. od približno 2 bilijuna dolara gotovo su dvostruko veće od onih zabilježenih u prvoj polovici 2020., što je razdoblje koje je također iskusilo visoke razine neizvjesnosti oko gospodarskih uvjeta. Ukupan broj megatransakcija na globalnoj razini (transakcija čija je vrijednost veća od 5 milijardi američkih dolara) smanjio se za trećinu. Međutim, prva polovica 2022. nije bila potpuno lišena velikih transakcija; zapravo su provedene četiri transakcije u vrijednosti većoj od 50 milijardi američkih dolara, u usporedi sa samo jednom transakcijom u cijeloj 2021. godini.

Privatni kapital proširuje svoj udio u zastupljenosti u opsezima i vrijednostima transakcija

Evolucija modela privatnog kapitala učinila ga je pokretačem spajanja i preuzimanja, pružajući obilan izvor kapitala za ostvarenje transakcija. Globalni privatni kapital koji su ulagači namijenili ulaganjima, ali nisu još usmjerili na konkretne investicije ('dry powder capital') dosegnuo je u lipnju 2022. rekordnih 2,3 bilijuna dolara, što je trostruko više od iznosa koji je postojao na početku globalne financijske krize. Ovaj rast kapitala objašnjava zašto se udio privatnog kapitala u M&A povećao s otprilike jedne trećine ukupne vrijednosti transakcija prije pet godina, na gotovo polovicu ukupne vrijednosti transakcija danas.

No privatni kapital nije imun na nestabilnost tržišta i rastuću neizvjesnost.

- Poduzeća privatnog kapitala suočavaju se s izazovima zbog rastućih troškova i kamatnih stopa, ugovornih multiplikatora na javnim tržištima i pada povjerenja potrošača. Poduzeća privatnog kapitala morat će se usredotočiti na sve sofisticiranije strategije stvaranja vrijednosti kao što su digitalna transformacija i replatformiranje u oblaku zajedno s oštrim fokusom na suočavanje s inflatornim povećanjem troškova kako bi se ostvarili povrati - rekao je Will Jackson-Moore, globalni voditelj usluga povezanih s privatnim kapitalom, dugotrajnom materijalnom imovinom i državnim fondovima i partner u PwC-u UK.

Trendovi spajanja i preuzimanja po sektorima

Trenutačni makroekonomski čimbenici i trendovi utječu na transakcije u različitim sektorima na različite načine:

  • Tehnologija, mediji i telekomunikacije (TMT): Digitalno usvajanje novih tehnologija ostaje prioritet, zadržavanje TMT-a na vrhu u pogledu ulaganja u spajanja i preuzimanja, čineći više od jedne četvrtine opsega transakcija i jednu trećinu vrijednosti transakcija u prvoj polovici 2022. Očekujemo da će u drugoj polovici 2022. tehnološka potražnja stvoriti prilike za spajanja i preuzimanja u području softvera i u tehnologijama koje podržavaju infrastrukturu (kao što su 5G, podatkovni centri i metaverzum te povezane tehnologije).
  • Financijske usluge (FS): Potreba sektora financijskih usluga za digitalnim mogućnostima, u kombinaciji sa stalnim pritiskom regulatora i poremećajima platformi i fintecha, znači da će spajanja i preuzimanja i dalje biti pokretači transformacije. To također objašnjava zašto je sektor financijskih usluga, odmah iza TMT-a, u pogledu ulaganja u spajanja i preuzimanja, čineći gotovo jednu četvrtinu vrijednosti transakcija u prvoj polovici 2022. Kontinuirani fokus na tehnologiju, sve veća potražnja za održivim opcijama ulaganja i niže procjene vrijednosti zadržat će velik intenzitet aktivnost spajanja i preuzimanja tijekom druge polovice godine.
  • Tržišta potrošača: Aktivnost spajanja i preuzimanja u sektoru tržišta potrošača sljedećih šest mjeseci bit će usko povezana s načinom na koji će neizvjesni ekonomski izgledi utjecati na povjerenje i potrošnju potrošača. Tvrtke nastoje transformirati poslovne modele i ponovno se pozicionirati za budući rast, a mijenjanje preferencija potrošača nastavit će stvarati prilike za spajanja i preuzimanja.
  • Industrijska proizvodnja i automobilska industrija (IM&A): Stalni fokus na tehnologiju i digitalizaciju poslovnih modela, ulaganje u opskrbne lance i radnu snagu stvorit će prilike za spajanja i preuzimanja u IM&A.
  • Energetika, komunalne usluge i resursi (EU&R): Kontinuirano ubrzanje energetske tranzicije i sve veći fokus na sigurnost opskrbnog lanca u drugoj će polovici 2022. potaknuti spajanja i preuzimanja u područjima ključnih minerala i nacionalne opskrbe energijom.
  • Zdravstveni sektor: Velika potražnja za biotehnologijom i inovativnim novim tehnologijama, poput mRNA, genske terapije i mogućnosti zdravstvene skrbi na daljinu, privlače interes ulagača. Kako bi postigla ciljeve neorganskog rasta, velike farmaceutske kompanije će vjerojatno poduzeti veći broj manjih transakcija kako bi izbjegla regulatornu kontrolu i složenost koju veće transakcije mogu donijeti.

- Svjedoci smo ubrzanja strateških odluka za poboljšanje optimizacije portfelja, dok akteri  transakcija prodaju dijelove poslovanja kako bi oslobodili kapital i usredotočili se na stjecanje sposobnosti i transformaciju osnovnih poslovnih područja kroz M&A - istaknuo je Malcolm Lloyd, globalni voditelj usluga transakcija i partner u PwC-u Španjolska.

Nema sumnje da je akterima transakcija povišena letvica uspjeha. Međutim, ostajemo optimistični da će potreba za brzim i agilnim snalaženjem u trenutačnim izazovima osigurati da spajanja i preuzimanja ostanu strateški prioritet, pomažući tvrtkama transformirati se, rasti i izgraditi nove temelje za svoj budući uspjeh - dodao je Brian Levy.

26. travanj 2024 01:29