Biznis i politika
StoryEditor

U šest godina udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji povećan za samo 2,4 postotna boda

19. Siječanj 2023.

U razdoblju od 2015. do 2021. godine Hrvatska je udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije povećala za samo 2,4 postotna boda, dok je u razdoblju od 2009. do 2015. godine udio obnovljivih izvora energije povećan s 23,6 na 29 posto, odnosno za 5,4 postotnih bodova, vidljivo je iz podataka koje je upravo objavio Eurostat.

To je još jedan dokaz da je posljednjih godina došlo do zastoja u razvoju obnovljivih izvora energije zbog nedostatka regulatornog okvira koji bi omogućio takve investicije. Posljednje izmjene Zakona o tržištu električne energije, umjesto da donesu preokret, nastavile su blokadu razvoja projekata obnovljivih izvora energije.
 
Danas je točno godinu dana kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja trebalo donijeti Uredbu kojom bi definiralo natječaje za energetsko odobrenje, prvi korak u razvoju projekata, no 365 dana poslije podzakonski akt nije donesen.
 
No, probijanje roka u ovom sektoru nije neoubičajeno. Uredba koja je trebala biti donesena prema ranijem Zakonu o obnovljivim izvorima energije kasnila je punih pet godina. U konačnici je Zakon stavljen izvan snage, a da pripadajući podzakonski akt nije donesen.
 

Solarna energija najbrže rastući izvor energije u Europi

 
Usporedbe radi, od 2015. godine do danas, Švedska je povećala udio obnovljivih izvora energije za 10,4 postotnih bodova, Estonija za 8,6 Cipar za 8,5, Malta za 7, a Nizozemska za 6,6 postotnih bodova. 
 
Iz spomenutog izvješća Eurostata vidljivo je da je solarna energija najbrže rastući izvor energije u Europi. U 2008. godini iz tog izvora generiralo se samo jedan posto električne energije u EU, dok je u 2021. godini taj udio porastao na 15,1 posto. U sunčanoj Hrvatskoj pak iz solarnih panela dobivamo manje od jedan posto električne energije
 
Unatoč nedostatku zakonskog okvira za ulaganja u obnovljive izvore energije, Hrvatska čak i nema tako loš ukupni udjel OIE u finalnoj potrošnji energije. Prema Eurostatu, riječ je o 31,2 posto što je više od prosjeka EU koji iznosi 21,8 posto. Doduše, najveći dio energije iz OIE odnosi se na hidroelektrane, koje su uglavnom izgrađene za vrijeme bivše Jugoslavije. 
25. travanj 2024 23:36