Biznis i politika
StoryEditor

U svibnju godišnja stopa inflacije u euro području 8,1 posto

01. Lipanj 2022.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u euro području, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ubrzale su u svibnju na rekordno visoku razinu od 8,1 posto na godišnjoj razini.

Ubrzanje inflacije prvenstveno je generirano povećanjem cijena hrane te ponovnim povećanjem troškova energije, no rast cijena bio je visoko rasprostranjen što se odražava u stopi temeljne inflacije (isključuje cijene hrane i energije) koja je u svibnju ubrzala iznad očekivanja, na 3,8% na godišnjoj razini (s 3,5% u travnju).

Cijene hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda ubrzale su za 1,2 pb, na 7,5% na godišnjoj razini, dok su cijene energije bile više za 39,2% (u odnosu na 37,5% u travnju). Cijene usluga porasle su u svibnju na 3,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (s 3,3% u travnju), što je u skladu s povećanom potrošačkom potražnjom za turističkim i rekreativnim uslugama. Nakon što je na mjesečnoj razini u travnju usporila uslijed nižih troškova energije (s 2,4% u ožujku na 0,6% u travnju), inflacija je sada ubrzala na 0,8% u odnosu na mjesec ranije.

Visoke cijene hrane, kreirane prvenstveno ratom u Ukrajini te visoke cijene energije s povećanim rizikom daljnjeg jačanja pritiska na cijene uslijed uvođenja embarga Europske unije na rusku naftu, kao i osobito jačanje temeljne inflacije, stavljaju u središte pozornosti daljnje korake Europske središnje banke u suzbijanju visokih i rasprostranjenih cjenovnih pritisaka.

20. travanj 2024 08:56