Biznis i politika
StoryEditor

Ublažavanje monetarne politike: FED smanjio kamatne stope za pola boda

18. Rujan 2024.
Jerome Powell

Američka središnja banka Federalne rezerve smanjila je kamatne stope za pola postotnog boda započevši time, kako se barem očekuje, stabilno ublažavanje monetarne politike. Iako je riječ o većem nego što se očekivalo smanjenju troškova zaduživanja ovaj je korak Fed poduzeo zbog sve veće neizvjesnosti na američkom tržištu rada.

– Stekli smo dojam da se inflacija održivo kreće prema dva posto i procjenjujemo da su rizici za postizanje ciljeva tržišta rada i inflacije otprilike uravnoteženi – poručili su kreatori politike u priopćenju nakon sastanka.

FED predviđa pad referentne kamatne stope za još pola postotnog boda do kraja ove godine te za puni postotni bod u 2025. godini dok bi u 2026. kamatu trebali smanjiti za još pola postotnog boda kako bi postigli raspon od 2,75 do tri posto.

Iako je inflacija ‘i dalje donekle povišena‘, u priopćenju FED-a navodi se da su kreatori politike odlučili smanjiti referentnu stopu na raspon od 4,75 do pet posto ‘u svjetlu napretka inflacije i uravnoteženja rizika‘.

Poručili su i da je FED ‘spreman prilagoditi monetarnu politiku prema potrebi ako se pojave rizici koji bi mogli ometati postizanje ciljeva‘, s fokusom ‘na oba cilja‘, odnosno na stabilne cijene i maksimalnu zaposlenost.

Predsjednik FED-a Jerome Powell rekao je na konferenciji za novinare da će ‘ova rekalibracija politike pomoći u održavanju snage gospodarstva i tržišta rada te će nastaviti omogućavati daljnji napredak u pogledu inflacije‘.

Poručio je i da postoji ‘široka podrška‘ za ovu odluku, ali da stope nisu na ‘unaprijed postavljenom putu‘, napominjući da bi, ako inflacija ne bude išla u željenom pravcu, FED mogao ‘sporije‘ nastaviti sa smanjenjem stopa. Središnja je banka, tvrdi, ‘spremna odgovoriti‘ ako tržište rada neočekivano oslabi.

– Ne mislimo da zaostajemo u smanjenju stopa, a ovo možete shvatiti kao znak naše predanosti tome da ne zaostajemo – izjavio je Powell.

Podsjetimo, kamatne stope bile su na najvišim razinama u više od dva desetljeća od srpnja prošle godine kada je američka središnja banka posljednji put povećala kamatne stope za 25 baznih bodova, odnosno za četvrtinu boda, na raspon od 5,25 do 5,50 posto u borbi protiv inflacije.

Odmah nakon ovotjedne objave smanjenja kamatnih stopa američke su dionice porasle. Dow Jones Industrial Average porastao je 0,40 posto, S&P 500 za 0,52 posto, a Nasdaq Composite za 0,79 posto.

18. rujan 2024 21:18