Biznis i politika
StoryEditor

UBS najavio otkup dionica vrijedan do milijardu dolara

06. Veljača 2024.
Švicarska banka UBS 

Švicarski UBS otkupit će dionice u vrijednosti do jedne milijarde dolara ove godine, što je jasan signal da banka silno želi zadržati ulagače usredotočenima na prednosti njene složene integracije Credit Suissea, ali tih je prednosti sve manje. 

Banka sa sjedištem u Zürichu objavila je da će program otkupa započeti nakon pravnog spajanja dviju banaka, koje je zakazano za drugi kvartal. Troškovi povezani s integracijom u posljednja tri mjeseca 2023. pomogli su gurnuti banku u drugi kvartalni gubitak zaredom, objavio je Bloomberg. 

Dionice su pale 3,4 posto nakon što je banka u utorak objavila rezultate. Dobit prije oporezivanja u ključnoj jedinici za upravljanje bogatstvom bila je znatno ispod procjena, a investicijska banka zabilježila je treći gubitak zaredom.

Glavni izvršni direktor Sergio Ermotti upozorio je da će 2024. biti teža, budući da troškovi preuzimanja bivšeg rivala opterećuju rezultate prije nego što UBS uspije ostvariti bolje rezultate. 

- Jedna stvar koju trebamo učiniti je biti voljan žrtvovati malo rasta kako bismo poboljšali povrat naših financijskih resursa. 2024. bit će ključna godina - rekao je Ermotti u intervjuu za Bloomberg TV u utorak.

Daleko od ciljanog povrata 

Banka je u utorak potvrdila svoj cilj profitabilnosti do 2026. godine i povećala iznos planiranih ušteda na 13 milijardi dolara s oko deset milijardi dolara koliko je ranije iznosila. Glavni financijski direktor Todd Tuckner rekao je da će, iako će ukupni troškovi integracije ove godine ostati visoki, do kraja 2024. oko dvije trećine predviđenih troškova biti knjiženo.

Dionice su pale za 2,4 posto od 25,07 švicarskih franaka (28,747 dolara) u 12:25 u Zürichu.

UBS je objavio neto gubitak od 279 milijuna dolara za tri mjeseca zaključno s prosincem, što je lošije od procjena analitičara. Ključna jedinica za upravljanje imovinom ostvarila je dobit prije oporezivanja od 381 milijun dolara, ispod procjena analitičara za 1,07 milijardi dolara. Neto novi novac (NNM) iznosio je 21,8 milijardi dolara, što je bolje od predviđanja.

Iako će ulagače vjerojatno ohrabriti nastavak otkupa, koji je zamrznut otkako je prošle godine najavio preuzimanje svog lokalnog rivala uz podršku vlade, neki analitičari izrazili su razočaranje ciljevima profitabilnosti.

Dugoročni cilj povrata kapitala postavljen je na 18 posto, dok su cilj za 2026. i omjer troškova i prihoda ostali nepromijenjeni.

- U najmanju ruku, nadali smo se brzini kojom bi se to postiglo. Cilj od 18 posto udaljen je mnogo, mnogo godina, sa značajnim rizicima između. Ne vjerujemo da je to dovoljno - napisali su analitičari KBW-a u bilješci.

Cevian Capital AB objavio je da je izgradio udio od oko 1,3 posto u prosincu i rekao da misli da banka može postići povrat od više od 20 posto na materijalni kapital nakon završetka integracije. U siječnju je predsjednik Colm Kelleher signalizirao da bi banka mogla premašiti svoj cilj od 15 posto.

UBS nastoji upravljati troškovima dok smanjuje dijelove naslijeđenih poslova koje ne želi zadržati. To najizravnije utječe na investicijsku banku Credit Suisse, koju UBS planira smanjiti za oko dvije trećine.

Kombinirana investicijska banka zabilježila je gubitak prije oporezivanja od 169 milijuna dolara u trećem tromjesečju, s višim temeljnim prihodima potaknutim odjelom globalnog bankarstva. Banka je signalizirala da bi se jedinica trebala vratiti na profitabilnost u ovom kvartalu.

Kao dio dogovora o preuzimanju, UBS je dobio državno jamstvo na gubitke povezane s određenom imovinom Credit Suissea kao i podršku likvidnosti. Izlazak iz tog jamstvenog aranžmana pomoći će smanjiti troškove financiranja za oko 550 milijuna dolara po kvartalu, objavila je banka.

Gledajući unaprijed, UBS je rekao da očekuje veće razine aktivnosti klijenata u ovom tromjesečju i općenito ‘značajno sekvencijalno poboljšanje prijavljene neto dobiti‘.

SAD glavni oslonac 

UBS je već među najboljim upraviteljima bogatstvom u brojnim dijelovima svijeta. Ipak, izazov kolegama s Wall Streeta i trajno povećanje njegove vrijednosti zahtijevat će rast u SAD-u, najvećem tržištu za usluge upravljanja imovinom. Ermotti je signalizirao da će SAD biti glavni oslonac strategije rasta.

Izvršni direktor dao je više detalja o tom planu u utorak. Banka će nastojati ponuditi više od svoje globalne investicijske ponude američkim klijentima i omogućiti većem broju globalnih klijenata da rezerviraju svoja ulaganja u SAD-u.

- Mnogi naši globalni klijenti žele biti rezervirani i u SAD-u; a ovo je prava prilika. Stoga vjerujemo da ćemo na taj način moći smanjiti jaz s našim konkurentima i postaviti temelje za sljedeću fazu rasta - zaključio je Ermotti. 

22. travanj 2024 18:08