Biznis i politika
StoryEditor

Mali distributeri goriva pozdravljaju odluku Vlade o povećanju premije

14. Kolovoz 2024.

Nakon pandemijsko-ratno-inflacijskog ograničenja premije, odnosno maloprodajne cijene goriva koja je uglavnom pogađala male distributere Vlada je napokon donijela odluku o povećanju premije.

Udruga malih distributera goriva pozdravlja odluku Vlade o povećanju premije za energetske subjekte. Od uvođenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata u listopadu 2021. godine, mali distributeri suočili su se s ozbiljnim poslovnim izazovima, ponajviše zbog rasta cijena naftnih derivata i inflacije. Mali su distributeri u protekle tri godine uvelike apsorbirali teret ovih poskupljenja. S obzirom na trenutnu cijenu nafte manju od 80 dolara po barelu, kao što je bilo prije prve Uredbe i vladine intervencije na tržištu naftnih derivata, smatramo kako je vrijeme za ponovnu liberalizaciju ovoga tržišta. Povećanje premije za energetske subjekte važan je korak u tome smjeru koji će omogućiti opstanak mnogim malim distributerima. Zahvaljujemo Ministarstvu gospodarstva i energetike na otvorenoj komunikaciji u posljednjim mjesecima, kao i Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, koja je prepoznala izazove s kojima se suočavaju mali distributeri. Ova odluka osigurava opstanak brojnih hrvatskih poduzeća te pridonosi stabilnosti tržišta i sigurnosti opskrbe – stoji u prioćenju Udruge.

Podsjećamo kako je Udruga svojedobno zatražila i pravnu zaštitu, jer je Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva, prema ocjeni Udruge malih distributera goriva, Vlada unosila tržišnu neizvjesnost i diskriminaciju malih distributera i postupala protupravno. Povrijedila im je pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima prema Ustavu i pravnoj stečevini Europske unije koja počiva na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja. Male je distributere smetalo što, proizvoljno mijenjajući obračunsko razdoblje od 14 dana na sedam dana ili obrnuto, bez prethodne obavijesti distributerima, Vlada je onemogućila jednak pristup naftnim derivatima svim distributerima goriva, a time i formiranje cijena po kojima će se isto kupovati ili prodavati. No, Ustavni je sud lani u ožujku odbio prijedlog Udruge malih distributera goriva koja je tražila pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti vladinih uredbi kojima su 2021. i 2022. ograničavane maloprodajne cijene naftnih derivata.

Najnovija vladina odluka dočekana je s olakšanjem, jer, kako poručuju iz Udruge – mali su distributeri obiteljske tvrtke koje su unatoč svemu dobro plivale u tržišnoj utakmici i pri tome često isporučivale gorivo ondje gdje velikima nije bilo isplativo. U tržišnoj ekonomiji ne možemo jednu granu ugušiti kako bi drugima bilo dobro. Vlada je ovom mjerom pokazala da brine o hrvatskim firmama maloga i srednjeg poduzetništva, poručuju iz Udruge.

16. rujan 2024 14:16