Biznis i politika
StoryEditor

Udruge nezadovoljne ograničenjem rada trgovina: Trgovci trebaju imati pravo samostalno odlučivati

26. Prosinac 2022.

Kraj ove godine obilježilo je i uvođenje novih zakona i propisa koji su naljutili poduzetnike, a ‘ispod radara‘ je ipak prošlo ograničenje rada trgovina na 90 sati tjedno i to od ponedjeljka do subote, s obzirom da je donesena i odluka o zatvaranju trgovina nedjeljom, uz iznimku od maksimalno 16 radnih nedjelja kada se tjedno dopušta i 105 radnih sati.

Ograničenje od 90 sati tjedno znači da će se raditi najviše 15 sati na dan čime se zabranjuje rad trgovinama od 0 do 24, kao i produljeni rad, što će biti poseban problem za turističku sezonu na Jadranu, ali i niz malih trgovaca u gradskim četvrtima.

Propisane su naravno i kazne za nepridržavanje radnog vremena od 90 sati kao i za nepridržavanja ‘pravila neradne nedjelje‘ pa će tako svaka pravna osoba koja bude kršila pravila morati platiti između 660 i 39.810 eura ovisno o veličini prekršaja, dok će svaka fizička osoba, odnosno obrtnik, morati platiti između 530 i 9290 eura.

Kriteriji nejasni

Za komentar o novim pravilima za rad trgovina upitali smo i Hrvatsku udrugu poslodavaca.

Nije jasno na temelju kojih kriterija je određeno koji su to valjani razlozi za izuzeća te koje su to posebnosti koje bi bile povezane sa zadovoljavanjem osnovnih životnih potreba, a posebno razlozi povezani s činjenicom da je RH turistička zemlja, na temelju kojih je odlučeno, na koje se vrste prodavaonica zabrana odnosi, a koje su izuzete. Propisanim izuzećima se neopravdano diskriminiraju poduzetnici unutar iste skupine trgovaca ‒ poručili su iz HUP-a.

Iz HUP-a su poručili da će trgovci poštivati propisana ograničenja, ali da ipak smatraju da trgovci trebaju imati pravo samostalno određivati radno vrijeme prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo, pa tako i radne dane u tjednu, što ni na koji način ne smije biti ograničeno, a posebno diskriminatorno definirano u odnosu na ostatak tržišta i trgovačke djelatnosti.

‒ Pri određivanju radnog vremena i dana u tjednu, trgovci uzimaju u obzir potrebe kupaca, turista, broj radnika zaposlenih u prodavaonici i poštivanje njihovih prava iz radnog odnosa i naravno da se rad nedjeljom, kao i rad noću, mora platiti značajno više, međutim, odluka o određivanju radnog vremena prodajnog objekta treba biti na samim trgovcima ‒ navode.

‒ Prava radnika zaposlenih u prodavaonicama, koja su im zajamčena Ustavom, zakonom i drugim propisima, treba djelotvorno ostvarivati i štititi, ali se to može činiti i drugim sredstvima koja manje zadiru u poduzetničku slobodu dijela trgovaca, nego što se to čini zabranom rada i ograničavanjem tjednog radnog vremena prodavaonica ‒ zaključuju iz HUP-a.

Potrebna veća briga za radnike

Hrvatska gospodarska komora je sudjelovala u izradi Zakona o trgovini, a kako navode, svoje su komentare dostavili na zadnjem e-savjetovanju pri čemu su kao jedan od prijedloga sugerirali mogućnost da se trgovcima stavi na raspolaganje fond od 96 sati, umjesto predloženih 90 te da se u tjednu kada trgovci rade nedjeljom broj sati poveća na 112.

‒ Ističemo da Vijeće HGK Udruženja trgovine nije postiglo konsenzus oko radnog vremena nedjeljom i nema jedinstvenog stava članova o regulaciji rada trgovina nedjeljom. Jedni se zalažu za ograničavanje, drugi su protiv bilo kojeg ograničavanja rada nedjeljom. O tom stavu informirano je i Ministarstvo gospodarstva pa će trgovci ispoštovati konačnu verziju Zakona ‒  navode iz HGK.

Ipak, tvrde, unatoč činjenici da nema jedinstvenog stava o pitanju rada trgovina nedjeljom, ono oko čega su svi trgovci suglasni jest da je potrebna veća briga za radnike i da se rad nedjeljom mora adekvatno platiti.

Upit za komentar o novom zakonu poslali smo i Udruzi Glas poduzetnika iz koje su poručili da su svakako protiv ovako grubog ograničavanja rada.

‒ Smatramo da je isto ponukano isključivo političko-populističkim razlozima, što ga čini još tragičnijim ‒ zaključuju.

24. travanj 2024 14:27