Biznis i politika
StoryEditor

UGP: Uvođenje poreza na ekstra profit po trenutačnom prijedlogu je besmisleno i neopravdano

03. Studeni 2022.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

Prema neslužbenim informacijama, Vlada planira uvesti dodatni porez na dobit koji se poziva na program RePowerEU i vezane direktive. Udruga Glas poduzetnika u svom je priopćenju odlučila prokomentirati uvođenje poreza na ekstraprofit.

UGP smatra da je uvođenje poreza na ekstra profit po trenutačnom prijedlogu besmisleno i neopravdano. Naime, prema tome prijedlogu, po stopi od 33 posto se želi oporezivati  sve tvrtke u Hrvatskoj s prosječnim godišnjim prihodima većim od 300 milijuna kuna i koje su u 2022. godini imale dobiti 20 posto iznad prosjeka iz prethodne četiri godine.

- Pitamo sve nadležne: kako će administracija odrediti koje su tvrtke profitirale na rastu cijena energenata a koje recimo od ulaganja u razvoj, kao i optimizacije i povećanja efikasnosti  koje se ove ili prošle godine manifestirao? - navode iz UGP-a. 

- Podsjećamo, porez na ekstra profit u EU definiran ovako široko ima samo Mađarska, dok druge zemlja članice EU i Europska komisija predlažu oporezivanje samo energetskog sektora, koji je zarađivao ekstra profite na špekulativnim cijenama plina i struje, Vlada bi također htjela uprihoditi novce i od svih tvrtki koje ostvaruju više od 300 milijuna kuna prihoda - poručuju dodajući da će za vrijeme tržišnih nesigurnosti uzrokovanih velikom inflacijom gdje se tvrtke bore za opstanak poslovanja, uvođenje ekstra profita definitivno zaustaviti potencijalne investicije i rast plaća.

- Također, postavljamo pitanje kako bi se uvođenje ekstra profita, tj. dodatnih izdataka odrazilo na određene dugoročne financijske i organizacijske planove, kao i planove zapošljavanja. Na primjer, tvrtka koja je na vrijeme investirala u R&D i uspješno prebrodila energetsku krizu, morat će zbog svoje sposobnosti i pravilne optimizacije poslovanja platiti državi 33 posto više. Hoće li ta tvrtka nastaviti svoje poslovanje u Hrvatskoj? Hoće li i ostale tvrtke koje će zbog svojih sposobnosti morati platiti veći porez ostati poslovati u Hrvatskoj ili ćemo nastaviti trend odlijeva intelektualnog kapitala? - pitaju iz UGP-a.

Mnoge tvrtke već sada gledaju kako prilagoditi svoju djelatnost ne bi li uspjele zaobići predloženi porez na ekstra profit i  pronaći ‘rupu u zakonu‘ pa je realno pretpostaviti da će mnoge tvrtke koje posluju na temelju ispravnih poslovnih odluka i pravednosti platiti ono što ne bi trebale, već će ih to samo kočiti u njihovom razvoju, navode u svom priopćenju za medije. 

- Ako želite potjerati poduzetnike i investitore iz Hrvatske, uvedite nebulozne dodatne poreze. Protiv smo, ovo je jednostavno loše -  zaključuje Hrvoje Bujas, predsjednik  UGP-a. 

20. travanj 2024 01:19