Biznis i politika
StoryEditor

Uprava Petrokemije predlaže dokapitalizaciju do 140 milijuna eura

31. Siječanj 2024.
Petrokemija Kutinafoto Ratko Mavar

Uprava Petrokemije Kutina uputila je poziv dioničarima na skupštinu 7. veljače, a na dnevnom redu je dokapitalizacija od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura, doznaje se iz izvora bliskih nadzornom odboru.

Turska grupacija Yildirim posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije. Država i državne tvrtke imaju 45,17 posto dionica.

Predsjednik uprave Yildirim grupe Robert Yuksel je u jesen 2022. godine uoči preuzimanja Petrokemije, izjavio kako je Yildirim zainteresiran za kupnju dionica Petrokemije u vlasništvu države.

Yildirim je u rujnu prošle godine vladi predložio otkup dionica od države ili da država sudjeluje u dokapitalizaciji ili pak dopusti da dokapitalizaciju Petrokemije obavi samo Yildirim. 

Sada Yildirim predlaže izdavanje novih dionica po cijeni od 1,0272 eura uplatom uloga u novcu i to najmanje 70 milijuna eura, a najviše 140 milijuna. Time bi se temeljni kapital podigao s dosadašnjih 55 milijuna eura, ovisno o odazivu, na razinu od 125 milijuna do najviše 195 milijuna eura.

Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira sa najmanje 70 milijuna eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva Petrokemije.

U Petrokemiji je u tijeku remont koji bi trebao doprinijeti racionalizaciji troškova i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.  

Novost iz Petrokemije je i potpisivanje novoga kolektivnog ugovora sklopljenog na tri godine i prema kojemu plaće rastu u prosjeku za 19,5 posto, a povećana su i druga materijalna prava. O tome je u srijedu izvijestio Sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN).

Zadatak za novog ministra

Podsjetimo, otkad je ušao u postupak preuzimanja Petrokemije i kupnju 54,5-postotnog udjela od Ine i PPD-a, Yildirim ne krije da mu je cilj postati stopostotni vlasnik i da će svoja ulaganja vezati uz dogovor s državom oko vlasničkih pozicija.

U prijedlogu koji je prije tri mjeseca poslao Ministarstvu gospodarstva i Vladi turski investitor je naveo tri opcije - da mu država proda svoje dionice, da zajedno dokapitaliziraju Petrokemiju ili da Yildirim sam provede dokapitalizaciju i na taj način postane dominantni vlasnik kompanije.

U CERP-u ne kriju da bi rado prodali svoje dionice koje drže u Petrokemiji, no čeka se što će odlučiti Vlada RH. Kako se moglo ranije doznati, bivše vodstvo Ministarstva gospodarstva nije bilo sklono opciji uključivanja države u dokapitalizaciju Petrokemije budući se radi o tvrtki u poteškoćama, a hoće li se novi ministar Damir Habijan odlučiti za neku od preostale dvije opcije, ostaje za vidjeti.

28. travanj 2024 01:13