Biznis i politika
StoryEditor

Uskok i policija potvrdili nova uhićenja zbog nezakonite prodaje plina

10. Listopad 2022.

Uskok i policija potvrdili su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji u nastavku kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom zbog nezakonitosti u prodaji plina.

Prema neslužbenim informacijama uhićeni su rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine Stjepan Leko, koji je bio zamjenik ranije uhićenog Ininog direktora Damira Škugora te Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin koja je bila jedan od četiri velika opskrbljivača kojima je Ina prodavala plin. Među tim tvrtkama je bila i Plinara istočne Slavonije, a čija je sada već bivša direktorica Marija Ratkić otprije obuhvaćena istragom.

Uskok je, ne otkrivajući identitete osumnjičenih ni okolnosti slučaja, izvijestio da se uhićenja i hitne dokazne radnje provode na području Zagreba te da se odnose na više osoba za koje se sumnja da su u sastavu zločinačkog udruženja počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu te pranja novca.

Ravnateljstvo policije je potvrdilo kako su tijekom jutra uhićene dvije osobe nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje te da je u tijeku provođenje dokaznih radnji. Policija dodaje da će ‘po završetku svih radnji‘ osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, a Uskoku podnijeti nadopunu kaznene prijave.

Tužiteljstvo nadodaje da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom predmetu o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Mediji pišu da je Leko, kao Škugorov zamjenik, u ranije pokrenutoj istrazi ispitan kao svjedok na okolnost prodaje plina. Zbog štete Ini od milijardu kuna ranije su uhićeni bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić te sada već bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Damir Škugor i dalje je u istražnom zatvoru, dok je ostalih četvero pušteno da se brani sa slobode.

16. travanj 2024 14:35