Biznis i politika
StoryEditor

Ustavni sud podržao neradne nedjelje, HUP: Žalimo zbog te odluke; Glas poduzetnika: Pravosuđe u Hrvatskoj nije ni nepristrano ni neovisno

06. Veljača 2024.
Zabrana rada, nedjelja, trgovine

Trgovine u Hrvatskoj i dalje će, prema odluci Ustavnog suda, raditi svega 16 nedjelja u godini. Zbog velikog interesa javnosti, Ustavni je sud čak organizirao konferenciju za medije, na kojoj je predsjednik suda Miroslav Šeparović objasnio kako ta institucija nije prihvatila prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona o trgovinim većinom od 10 glasova. Protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja. Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović

- Što se tiče Zakona o trgovini, već dvaput smo odlučivali o tzv. neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi puta smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U pravnom poretku RH nedjelja je dan koji se smatra danom odmora te reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kvalitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj - objasnio je odluku suda Šeparović te ustvrdio da ni trgovci, ni radnici, a ni i potrošači ovakvim rješenjem ne trpe prekomjeran teret.

Reakcije na odluku Ustavnog suda ne jenjavaju. 

Reagirala je i Hrvatska udruga poslodavaca u kojoj ističu kako žale zbog odluke Ustavnog suda te i dalje upozoravaju na  negativan utjecaj ograničavanja rada poduzetnika na ukupno gospodarstvo i  tržište rada.

- Smatramo da bi rad nedjeljom trebalo ostaviti na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te se protivimo intervencijama u radno vrijeme poduzetnika. Ovakav zakon je istovremeno i neživotan i krut i diskriminatoran jer predviđa dosta izuzetaka koje dovode do neravnopravnosti na tržištu, uz potpuno ignoriranje realne dinamike modernog života i potreba građana.  Fer tržišna utakmica podrazumijeva da su pravila jednaka za sve, a posebno zabrinjava situacija s malim, obiteljskim trgovcima kao i s malim mjestima i otocima gdje građani nemaju nikakvu mogućnost izbora - upozorili su u HUP-u.

U ime Glasa poduzetnika koji je i zatražio ocjenu ustavnosti, reagirao je Hrvoje Bujas, koji je za Lider kratko naveo da su na neki način i očekivali ovakvu odluku i da imaju dojam da je i Vlada ovaj put bila sigurna da će ih Ustavni sud podržati.

- To je najbolje objasniti onom poslovicom Kadija te tuži, kadija ti sudi. Mislim da je iz ovog svima jasno da pravosuđe u Hrvatskoj nije nepristrano niti je neovisno - istaknuo je Bujas.

Reagirala je i Hrvatska obrtnička komora, u kojoj su poručili kako takva odluka Ustavnog suda dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom, a koje unazađuje i niz drugih otegotnih okolnosti uslijed kojih broj malih trgovina pada. 

- Stav Hrvatske obrtničke komore je od prvog dana jasan, svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj što je u obrtništvu čest slučaj - poručili su u HOK-u, koji je u nekoliko navrata od nadležnog Ministarstva zatražio tumačenje pojedinih odredbi Zakona o trgovini. Trgovina je jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koja stiže iz uvoza, ali i promjene navika kupaca koji sve više preferiraju šoping iskustvo i provođenje slobodnog vremena unutar trgovačkih centara koji imaju više vrsta ponude aktivnosti osim same trgovine i slično. Također, upozorava Komora, trgovinu se ne tretira kao važnu gospodarsku granu od strateškog značaja te su trgovci redovno isključeni iz mogućnosti prijava na neki od EU natječaja ili državnih potpora za modernizaciju trgovina iako su sredstva za rad često zastarjela te interes i potrebe velike, posebice one malih trgovaca.

- Na svima nama je nastavak rada na ograničavanju ograničenja rada nedjeljom i negativnim utjecajima istih te svim drugim problemima koje muče malu hrvatsku trgovinu uslijed kojih se smanjuje broj obrta u sektoru trgovine. Sve navedeno bit će tema Susreta trgovaca koje ćemo ponovno održati ove godine, nakon 2018. kako bismo aktualizirali probleme malih trgovaca u javnosti i našli rješenja - najavio je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Čekamo reakcije i drugih udruga i trgovaca, pa kako budu pristizale, tako ćemo ih objaviti.

27. travanj 2024 23:31