Biznis i politika
StoryEditor

Velike naftne kompanije gube milijarde zbog povlačenja iz Rusije

11. Svibanj 2022.

Napustiti Rusiju nije lako, a to su na svojoj koži osjetile mnoge zapadne kompanije koje su nakon početka rata odlučile izaći s ruskog tržišta. Uzmimo za primjer lanac brze hrane Mcdonald's koji nakon povlačenja gubi 50 milijuna dolara mjesečno zbog zatvaranja svojih restorana u Rusiji.

No, ti gubici izgledaju kako 'kikiriki' ako se usporede s gubicima velikih naftnih kompanija. Četiri najveća naftna igrača izgubila su kolektivno više od 38 milijardi dolara zatvaranjem svojih ruskih operacija, navodi Wsj.com.

Najviše je pogođen BP koji je u prvom tromjesečju izgubio 25,5 milijardi, a gubitak je uključivao otpis od 13,5 milijardi dolara BP-ovog gotovo 20 postotnog udjela u Rosnjeftu.Uz BP, gubitke su zabilježili i Shell, TotalEnergies i Exxon. Zanimljivo je da je usprkos gubitku, dionica BP porasla za pet posto.

Usprkos gubitku, rezultati BP-a su nadmašili očekivanja analitičara čemu su doprinijeli iznimni rezultati u trgovini naftom i plinom te velika potražnja kao i nestabilne cijene.

Iz BP-a su komentirali situaciju te su rekli kako će tvrtka otkupiti 2,5 milijardi svojih dionica te da je već otkupila 1,6 milijardi u prvom tromjesečju i da ovi gubici povezani s Rusijom ne mijenjaju strategiju tvrtke niti umanjuju njene planove za distribuciju gotovine investitorima.

Na isti potez, tj. otkup vlastitih dionica, odlučile su se i tvrtke Exxon Mobil Corp. i Chevron Corp. Exxon je ove godine utrostručio svoj program otkupa dionica na 30 milijardi, a Chevron je također najavio da će do kraja godine otkupiti rekordnih 10 milijardi dionica.

Gomilanje novca

Rastuće cijene roba dovode do gomilanja novca u naftnim kompanijama no neke od najvećih tvrtki ne koriste taj novac za povećanje proizvodnje, već favoriziraju povećanje dividende i otkupa.

Ipak, u Ujedinjenom kraljevstvu se vodi rasprava o potencijalnim takozvanim neočekivanim porezima na naftne i plinske tvrtke koja je navela neke analitičare da predviđaju kako će britanski naftni divovi BP i Shell PLC ograničiti otkup dionica u odnosu na konkurente iz SAD-a. Britanski i drugi europski vladini dužnosnici pozivaju energetske tvrtke da dio novca potroše na obnovljive izvore energije, no postavljaju se pitanja o dugoročnosti tih zelenih projekata i činjenici da trenutačne probleme zelena tranzicija ne može riješiti, barem ne odmah.

Iz BP-a su na ove rasprave odgovorili da će tvrtka nastaviti ulagati u proizvodnju nafte i plina u Sjevernom moru te da će povećati  potrošnju na energiju s nižim udjelom ugljika, uključujući vjetroelektrane na moru i vodik. Također, naveli su kako bi BP-ova ulaganja u UK-u trebala doseći 22,6 milijardi do 2030. godine.

Veliko napuštanje

Invazija Rusije na Ukrajinu je izvršila pritisak na zapadne tvrtke koje su tamo poslovale, bilo da se radilo o restoranima brze hrane, proizvođača kozmetike, automobila i lijekova. Svi su bili na neki način primorani napustiti Rusko tržište što zbog sankcija, što zbog nekih nazovimo ih moralnih razloga. Istraživači sa Sveučilišta Yale izračunali su da je više od 750 tvrtki javno reklo kako odustaje od poslovanja na  ruskom tržištu.

Dok mnoge tvrtke upisuju vrijednost svoje ruske imovine, druge još uvijek posluju i rade u zemlji. General Electric Co. je prošlog tjedna zabilježio trošak umanjenja vrijednosti od 200 milijuna dolara i još uvijek ima oko 600 milijuna dolara imovine u zemlji koja se ne odnosi na sankcionirane aktivnosti. GE je početkom ožujka obustavio većinu svojih operacija u Rusiji, ali je rekao da će i dalje pružati osnovnu medicinsku opremu i podržavati postojeće elektroenergetske usluge u regiji.

Drugi su označili potencijalne troškove koji tek dolaze. Na primjer, francuski Renault SA u pregovorima je s Moskvom o predaji svojih 68 posto udjela u najvećem ruskom proizvođaču automobila. Renault je u ožujku rekao da procjenjuje opcije i planira otpisati vrijednost svojih ruskih aktivnosti, koje su na kraju prošle godine procijenjene na 2,2 milijarde eura.

25. travanj 2024 15:06