Biznis i politika
StoryEditor

Vlada će dodatno smanjiti trošarine na benzin i dizel

06. Lipanj 2022.
Premijer Andrej Plenković foto Ratko Mavar

Na telefonskoj sjednici vlade donesena je odluka o izmjeni uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata u svrhu ublažavanja rasta cijena goriva.

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za medije najavio dodatno smanjenje trošarine na naftne derivate te smanjenje marže trgovaca naftnih derivata na benzin, dizel i plavi dizel, a kako je rekao, sve se to donosi kako bi se spriječio dodatni udar na džepove građana.

- Tako smo ukupno do sada smanjili trošarine s 3,86 kuna po litri na 3,06 kuna po litri za benzinsko gorivo, a s 3,06 na 2,66 kuna na litru dizelskog goriva, što znači 80 odnosno 40 lipa po litri, plavi dizel, znamo, nema trošarine – rekao je Plenković na konferenciji.

Nove uredbe nadopunjuju one na snazi od ožujka kojima je vlada smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva. Tako je ovim novim uredbama, donesenim danas, dodatno smanjena trošarina na benzin za još 40 lipa kao i trošarina dizela za dodatnih 20 lipa.

Premijer je na konferenciji najavio i da će se novom uredbom cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana, umjesto svakih sedam dana kao do sada, a stavke nove uredbe primjenjivat će se od srijede. Uredba o trošarinama bit će na snazi idućih mjesec dana, a nakon toga će, prema riječima Plenkovića, Vlada provesti procjenu situacije.

Istaknuo je također i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa. Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po litri, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

Bez vladinih mjera dizel bi sutra koštao 15,80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani bi morali izdvojiti 15,78 kuna po litri, a za plavi dizel 10,87 kuna, dok će stupanjem na snagu uredba dizel koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,45 kuna.

Trenutno se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 prodaje po 13,86 kuna dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe.

03. veljača 2023 01:11