Biznis i politika
StoryEditor

Vlada: Neistinite i neosnovane špekulacije o pritisku na Allianz

17. Lipanj 2023.
Vlada RH

Hrvatska Vlada u petak je odbacila kao neosnovanu tezu da je neprimjereno pristiskala njemački Allianz u kontekstu preuzimanja udjela Sberbanka u Fortenovi od strane mirovinskih fondova, kao i da bi se tom transakcijom kršio sankcijski režim EU prema Rusiji, napomenuvši da je surađivala s Fortenovom jedino zato što je vodila računa o stabilnosti Hrvatske. 

- U kontekstu konsolidacije vlasničke pozicije Fortenove i izlaska Sberbanka iz vlasništva te kompanije te uslijed neostvarivanja preuzimanja njegovog vlasničkog udjela od mirovinskih fondova, i to zbog odustajanja Allianza, u pojedinim su se medijima pojavile neutemeljene špekulacije prema kojima je Vlada vršila neprimjeren pritisak na njemački Allianz da preuzme ruski udio u Fortenovi. Odbacujemo tu tezu kao potpuno neosnovanu -  objavili su večeras iz Vlade.

Reagirali su tako na pisanje Financial Timesa ranije ovoga tjedna o tome da hrvatska Vlada podvrgnula pritisku njemačkog osiguravatelja Allianz, a Hanfa zaprijetila mjerama njegovom AZ fondu nakon što se povukao iz sporazuma koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura ruskoj Sberbanci za 42,5-postotni udio u Fortenovi, najvećem poslodavcu u Hrvatskoj sa 45 tisuća zaposlenih i prihodom od 5,2 milijuna eura..

U večerašnjem priopćenju iz Vlade dodaju i da su svi kontakti koje su predstavnici Vlade uobičajenim diplomatskim putem ostvarili s Allianzom, ostvareni iz posve razumljivih i legitimnih razloga kako bi se pribavilo objašnjenje o razlozima odustajanja Allianza od sudjelovanja u toj transakciji, na što do sada Vlada nije dobila tražene odgovore. 

Iz Vlade podsjećaju da su mirovinski fondovi u pregovorima s upravom Fortenove dogovarali moguću transakciju radi stjecanja suvlasničkog udjela i pripremili model po kojemu bi to eventualno ostvarili, a nipošto Vlada, koja u tome nije sudjelovala.

- Isto tako, odbacujemo tvrdnje da bi se planiranom transakcijom kršio sankcijski režim Europske unije, naprotiv.  Naime, u Uredbi EU o sankcijama iz srpnja prošle godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, Vlada je osigurala prijelazni rok do kraja listopada 2022. godine i time su bile stvorene sve pretpostavke za otkup udjela Sberbank, uz odobrenja nadležnih tijela - stoji u vladinom priopćenju.

U priopćenju se još napominje da je Fortenova privatna kompanija te Vlada nije sudjelovala niti sudjeluje u procesu njezinog preuzimanja, kao i da nema nikakvu ulogu u odabiru njihovih poslovnih partnera niti ikoga može prisiliti da svoje poslovne odluke donosi mimo tržišnih pravila. 

Hanfa je neovisna

- Neosnovana teza o neprimjerenom pritisku Vlade na društvo Allianz, koja se sada plasira u javnost, i to osam mjeseci nakon neostvarene inicijative mirovinskih fondova za preuzimanjem Fortenove, počiva na tome da je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nakon toga pokrenula nadzor nad tim procesom -  navode iz Banskih dvora. 

Ističu da Vlada s tim nema nikakve veze budući da je Hanfa neovisno regulatorno tijelo koje svoje odluke donosi i provodi samostalno, uključujući i one koje se odnose na nadzorne aktivnosti, na koje Vlada ne vrši nikakav utjecaj.

- Jednako je tako neistinita i zlonamjerna teza da je Vlada vršila pritisak na Allianz da ne odustane od navedene transakcije i to kako bi omogućila isplatu ruskim suvlasnicima Fortenove i štitila njihove interese. Takve proizvoljne i apsurdne konstrukcije nemaju nikakve veze sa stvarnošću i pravo je pitanje koji se interes skriva iza takvih manipulacija -  stoji u priopćenju.

Suvlasnički status danas sankcioniranih pravnih osoba, kao tadašnjih vjerovnika Agrokora, proizlazi isključivo iz poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, i nije odabir Vlade. 

Podsjećaju da je, u okolnostima kada se suočavala sa situacijom u kojoj je propast Agrokora ugrožavala gospodarsku i financijsku stabilnost države, da bi to prevenirala, Vlada 2017. godine predložila pravni okvir koji je spriječio urušavanje tada najveće hrvatske kompanije. Zahvaljujući tome, ističu, sačuvana su radna mjesta, a imenovanjem izvanredne uprave i sklapanjem nagodbe spašeni su njeni hrvatski dobavljači i brojni OPG-ovi čiji je opstanak uvelike ovisio o njihovom poslovanju s Agrokorom. 

Vlasnici bivšeg Agrokora, danas Fortenove, postali su njegovi vjerovnici, koji su dio svojih potraživanja namirili kroz svoj vlasnički udio. U tome nije sudjelovala država, koja nije suvlasnik te kompanije, napominju iz Vlade.

- Jedino je točno da je, u kontekstu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, Vlada surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove, jedino iz razloga što je vodila računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti u Hrvatskoj, s obzirom na veličinu te kompanije i njezinu važnost za hrvatsko gospodarstvo - zaključuje se u vladinom priopćenju.

27. travanj 2024 23:01