Biznis i politika
StoryEditor

Vodstvo Atlantske plovidbe želi prodati dionice Tankerskoj za 825 tisuća eura

18. Siječanj 2024.
Tanker, brod

Čelni ljudi  Atlantske plovidbe namjeravaju prihvatiti ponudu Tankerske plovidbe i prodati svoje dionice zadarskom brodaru, stoji u mišljenju izvršnih direktora objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Tankerska plovidba ponudila je dioničarima dubrovačke kompanije 53,60 eura po dionici, koliko je i platila u lanjskoj dokapitalizaciji.

Kako stoji u mišljenju, u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude, a prema potvrdi Zagrebačke burze, prosječna ponderirana cijena dionicama Atlantske plovidbe iznosila je 50,06 eura. - Cijena ponuđena dioničarima nudi premiju na navedeno tromjesečno razdoblje od 7,72 posto. Značajno je napomenuti da se prosječan broj dnevnih transakcija dionicom Atlantske plovidbe na Zagrebačkoj burzi u zadnje vrijeme značajno smanjio što se u velikoj mjeri pripisuje postupku dokapitalizacije i očekivanju javne ponude od strane Ponuditelja. Iz tog razloga teško je predvidjeti razinu likvidnosti koju će dionica imati u budućnosti - stoji u objavljenom mišljenju.

Inače, u utorak je dionica Atlantske plovidbe zaključila trgovanje na 52,80 eura uz promet od 71 tisuće eura, što znači da je ponuđena cijena tek 1,5 posto viša od trenutne tržišne.

Preispitati isplate dividende

Glavni izvršni direktor Marko Domijan te izvršni direktori Vicenco Jerković i Edo Taslaman izjavili su kako imaju namjeru prihvatiti ponudu Tankerske. Domijan posjeduje 3701 dionicu, pa bi mu prihvaćanje ponude donijelo više od 198 tisuća eura. Vicenco Jerković posjeduje 3965 dionica koje može unovčiti za 212.500 eura dok Taslaman raspolaže sa 7735 dionica za koje bi Tankerska plovidba trebala isplatiti 414.600 eura. U dokumentu se napominje da se mišljenje izvršnih direktora o visini ponuđene cijene ne može ni u kojem slučaju smatrati investicijskim savjetom dioničarima. 

Što se tiče mišljenja o namjerama u vezi budućeg poslovanja, Tankerska je plovidba objavila kako joj je namjera da Atlantska plovidba nastavi poslovati u okviru svoje djelatnosti. U Zadru ocjenjuju da bi stoga trebalo podržati investicije koje će rezultirati pomlađivanjem i povećanjem energetske učinkovitosti flote Atlantske, ne isključujući nabavu rabljenih brodova koji mogu biti financijski isplativiji, a predlažu i da se preispita trenutna politika isplate dividende. Podsjetimo, Atlantska plovidba prošle je godine isplatila pet eura dividende po dionici, iz zadržane dobiti iz 2021. godine.

Tankerska plovidba smatra da bi fokus dubrovačkog brodara trebao biti na reinvestiranju dobiti, širenju i modernizaciji flote, a ne isključuju ni potencijalne akvizicije u brodarskom sektoru. Vodstvo Atlantske plovidbe to smatra primjerenim i ostvarivim strateškim određenjem poslovanja kompanije.

25. travanj 2024 00:20