Biznis i politika
StoryEditor

Vrhovni sud: 55.000 obitelji ima pravo na isplatu zatezne kamate, to je konačna odluka

20. Prosinac 2022.
sud, ustavni sud

Vrhovni sud je donio odluku u slučaju švicarski franak. Građani koji su konvertirali kredite iz ‘švicaraca‘ u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata na preplaćene iznose, odlučio je sud.

Radi se o jednoj od najznačajnijih sudskih odluka, koja se tiče najmanje 55 tisuća obitelji. Prvotno je trebala biti donesena 13. prosinca pa je odgođena na 19. prosinca i na kraju ostavljena za 20. prosinca, odnosno danas. Na raspravama Vrhovnog suda iznijet je niz različitih, oštro suprotstavljenih stavova, objavio je Index. 

Tri različita tumačenja

Na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala, da bi bila usvojena, dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici Građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca.

Usvojeno je shvaćanje koje je dobilo 13 glasova sudaca, u kojem stoji da građani imaju pravo na isplatu pripadajućih zateznih kamata na preplaćene iznose.

- Potrošač ima pravo u skladu s općim propisom iz članka 1111. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima, na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK obračunatih u skladu s člankom 1115. ZOO od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije - piše u prihvaćenom stajalištu suda.

Šest glasova sudaca: Građani nemaju pravo na povrat preplaćenih iznosa

Prvo pravno shvaćanje je tvrdilo da građani nemaju pravo na povrat preplaćenih iznosa. Dobilo je glasove 6 sudaca građanskog odjela, prenosi Index.

- Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (‘Narodne novine‘, broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma nema pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli, koji bi predstavljali možebitnu razliku između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK - piše u priopćenju.

Deset glasova sudaca: Imaju pravo na povrat ako je postojala razlika na štetu potrošača

Drugo pravno shvaćanje je dobilo 10 glasova sudaca Građanskog odjela.

"Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (‘Narodne novine‘, broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u slučaju ako bi postojala razlika na štetu potrošača između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije (jednako kao i onim potrošačima i korisnicima kredita u CHF ili kredita u kunama s valutnom klauzulom u CHF koji nisu mogli ili nisu izvršili konverziju) i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK - navodi se.

13 glasova sudaca: Imaju pravo na isplatu zateznih kamata na plaćene iznose

Ovako glasi treće pravno shvaćanje koje je dobilo 13 glasova sudaca:

- Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (‘Narodne novine‘, broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma, ima pravo u skladu s općim propisom iz članka 1111. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima ("Narodne novine" broj 35/05 – dalje: ZOO), na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK obračunatih u skladu s člankom 1115. ZOO od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije - stoji u objavi.

- Sve sudske odluke koje su uvodno navedene i koje zastupaju tri različita pravna shvaćanja bit će predmet kontrole Službe evidencije sudske prakse - piše u priopćenju.

19. travanj 2024 06:54