Biznis i politika
StoryEditor

Vujčić: Podizanje kamatnih stopa povećat će stambene kredite u Hrvatskoj za oko 4 posto i to ne svima i ne odmah

23. Siječanj 2023.
Boris Vujčić

U Hrvatskoj ima otprilike 200.000 stambenih kredita i oko 100.000 nestambenih odnosno gotovinskih kredita, pri čemu je većina nestambenih kredita odobrena sa fiksnom kamatnom stopom što znači da se podizanje kamatnih stopa, mjera kojom se obuzdava inflacija, na korisnike takvih kredita neće odraziti.

Osim toga, naveo je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić nakon sastanka sa potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisem, da je na našem tržištu i oko ‘20 i nešto posto‘ nestambenih kredita s promjenjivom kamatnom stopom, a ni svi ti krediti nisu vezani uz Euribor, pa ni u tom kontekstu ne bi zbog podizanja kamatnih stopa trebalo doći do problema.

Što se tiče stambenih kredita, polovina tih kredita jest podložna promjenama kamatnih stopa, rekao je Vujčić. Neki pritom imaju djelomično fiksirane kamatne stope, pa se ni na njih opet neće odnositi ovo što se događa s kamatnim stopama. Tko ima fiksnu kamatnu stopu na pet godina, neće mu se stopa sad korigirati, a teško je predvidjeti što će se događati za pet godina, naveo je Vujčić.

- Kod onih koji već sada imaju promjenjive kamatne stope, za medijalni kredit bi jedan postotni poen rasta kamatne stope značio otprilike 4-postotno povećanje rate servisiranja kredita, pa onda svatko može otprilike samostalno izračunati koliko to je povećanje - odgovorio je Vujčić na upit novinara oko rasta kamatnih stopa i utjecaja na kredite građana.

25. travanj 2024 14:40