Biznis i politika
StoryEditor

Vujčić: Uvođenje eura ne bi trebalo donijeti značajnija poskupljenja

19. Listopad 2022.
Boris Vujčićfoto Dražen Lapić
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio je da uvođenje eura ne bi trebalo rezultirati značajnijim poskupljenjima, dok će u idućoj godini osnovni zadatak središnje banke biti borba protiv inflacije kako ne bi bila dvoznamenkasta, a možda se i prepolovila.
 
- Ako gledamo primjere zemalja koje su već uvele euro, a riječ je o devetnaest država, njihova iskustva pokazuju da je bilo porasta cijena pri uvođenju eura, ali je on bio relativno mali, u prosjeku od 0,2 do 0,4 posto rasta inflacije u godini u kojoj je euro uvođen - kazao je Vujčić, koji je u Vukovaru bio nazočan edukativnom projektu Euro na kotačima.
 
Napomenuo je, međutim, kako se međutim, Hrvatska nalazi u situaciji bitno drukčijoj nego kada su te zemlje uvodile euro.
 
- Mi smo u situaciji već visoke inflacije gdje cijene rastu iz posve drugih razloga, a ne zbog uvođenja eura i zbog toga očekujemo da će sam učinak uvođenja eura imati vrlo mali dodatni učinak na porast cijena i to sasvim sigurno nije ono što nas najviše zabrinjava. Puno nas više zabrinjava porast cijena energenata i hrane koji dolazi zbog rata u Ukrajini - napomenuo je.
 
Na pitanje što se trenutačno događa s kamatama na kredite, Vučić je odgovorio kako se trenutačno još ne vidi prelijevanje rasta kamatnih stopa središnjih banaka na rast cijena kredita, no polako ćemo, kazao je, vidjeti i to.
 

U Hrvatskoj niže kamate

 

Prema njegovim riječima, kako su krediti vezani uz euribor i kako euribor "ide gore" doći će i do toga efekta iako se on, pojasnio je, ne mora u potpunosti prelijevati na kredite jer je bilo već slučajeva da je euribor rastao, a da banke nisu dizale kamatne stope.
 
- Ono što vidimo u Hrvatskoj je da su kamatne stope na kredite sada bitno niže nego kamatne stope na kredite u zemljama koje ne uvode euro pa su tako u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Rumunjskoj kamatne stope na stambene kredite i kredite poduzećima u rangu nekih 8 do 11 posto dok su u Hrvatskoj bitno niže i to je sasvim sigurno jedna od najvećih prednosti uvođenja euro. Mi te prednosti osjećamo već sada - zaključio je Boris Vujčić.
 
Projekt Euro na kotačima provodi se u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom u organizaciji Vlade i Hrvatske narodne banke, uz sufinanciranje Europske unije, a kojem je Vukovar prva stanica. Osim Vukovara projekt će biti predstavljen u još 27 drugih hrvatskih gradova.

 

 

19. travanj 2024 13:41