Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street i azijske burze porasle, ulagači i dalje oprezni

07. Veljača 2024.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, no trguje se oprezno dok se čekaju nove mjere podrške kineskim tržištima i dok se špekulira kada bi mogao početi ciklus smanjenja kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu skliznule 0,4 posto. U Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,4 i 1,1 posto.

Nakon što su jučer kineski burzovni indeksi skočili više od tri posto, zahvaljujući odluci vlasti o novim poticajnim mjerama tržištu kapitala, jutros su ulagači oprezniji. U Šangaju su cijene dionica dodatno porasle, no u Hong Kongu su pale, dok ulagači čekaju daljnje poticajne mjere. Oprezni su i zbog sporog rasta kineskog gospodarstva i mogućeg produbljivanja krize na nekretninskom tržištu. Upravo zbog toga cijene su dionica nedavno pale na najniže razine u pet godina, što je navelo vlasti na uvođenje novih poticaja.

– Tržište je pokazalo da ne može postati optimistično po pitanju gospodarstva preko noći. Uz to, ulagači su nesigurni po pitanju dugoročnog pristupa vlasti prema tržištima – kaže Galvin Chia, strateg u tvrtki NatWest. Na većini ostalih burzi u regiji cijene su dionica porasle, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0,4 posto, S&P 500 oko 0,2, a Nasdaq indeks 0,1 posto.

Tijekom cijelog trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, a tek su pred kraj trgovanja ponešto porasli. Ulagači su oprezni jer su sasvim splasnule špekulacije o rezu kamata u ožujku, nakon što je u nedjelju predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će središnja banka vjerojatno smanjivati kamate znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje. Jučer su u fokusu ulagača bili komentari još nekoliko dužnosnika Feda i svi su, svatko na svoj način, kazali isto – inflacija je i dalje iznad ciljanih razina Feda, pa je prerano za smanjenje kamata.

– Nekoliko čelnika Feda potvrdilo je ono što je Powell kazao u nedjelju i to je malo pritisnulo tržište – kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel. S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,14 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,38 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148,60 na 147,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0760 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0750 dolara. Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,05 posto, na 78,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,12 posto, na 73,40 dolara.

27. travanj 2024 17:21