Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street oštro pao, strah od stagflacije

08. Ožujak 2022.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje 'medvjeda', jer je snažan rast cijena nafte i drugih sirovina potaknuo strahovanja od daljnjeg jačanja inflacije.

Dow Jones oslabio je 797 bodova ili 2,37 posto, na 32.817 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,95 posto, na 4.201 bod, a Nasdaq indeks 3,62 posto, na 12.830 bodova.

Pritom je Nasdaq indeks zaronio u područje 'medvjeda', spustivši se više od 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dok je Dow Jones skliznuo u područje korekcije, više od 10 posto ispod rekordne razine.

S&P 500 završio je, pak, na najnižoj razini od lipnja prošle godine.

Posljedica je to snažnog rasta cijena nafte jer SAD i europski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, kao dodatne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jučer 4,3 posto, na 123 dolara, nakon što je tjedan dana prije porasla više od 20 posto. Jučer je u jednom trenutku dosegnula i 139 dolara, najvišu razinu od 2008. godine.

Ne rastu samo cijene nafte, nego i ostalih sirovina, koje su zabilježile najveći skok na početku godine još od 1915. godine.

A kako rastu i cijene pšenice i kukuruza, sasvim je jasno da će inflacijski pritisci dodatno ojačati, što potiče strahovanja od stagflacije, odnosno stagnacije gospodarstva uz visoku inflaciju.

"Rast cijena nafte podržava zabrinutosti zbog jačanja inflacije i moguće stagflacije. Više cijene energenata mogle bi pogoditi rast gospodarstva jer će potrošači, među ostalim, morati plaćati više cijene na benzinskim pumpama", kaže Mona Mahajan, strateginja u tvrtki Edward Jones.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u u veljači, a analitičari procjenjuju da će dosegnuti 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u 40 godina.

Kasnije ovoga mjeseca održat će se redovna sjednica čelnika američke središnje banke na kojoj će se odlučivati o povećanju kamatnih stopa. Ulagači se nadaju blažem povećanju cijene novca, za 0,25 postotnih bodova, no s obzirom na rast inflacije, Fed će prije ili kasnije morati agresivnije povećati kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.959 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,98 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 1,31 posto, na 5.982 boda.

19. travanj 2024 00:05