Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street uzletio na krilima usporavanja inflacije, dolar zabilježio najveći pad u zadnjih pet mjeseci

11. Kolovoz 2022.
 
Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su uzletjele na krilima objave da je inflacija u SAD-u u srpnju na godišnjoj razini iznosila 8,5 posto, manje od očekivanja i niže nego mjesec dana ranije, što je ojačalo nade investitora da će Fed sada biti manje agresivan s podizanjem kamatnih stopa.
 
Dow Jones indeks porastao je za 535,1 bod ili 1,63 posto na 33.309 bodova, ostvarivši najveći dnevni dobitak u zadnja tri tjedna.
 
Istodobno S&P 500 indeks skočio je 2,13 posto, na 4.210 bodova, najvišu razinu od svibnja, a Nasdaq za 2,89 posto, na 12.854 bodova. Oba indeksa ostvarila su najveći dnevni skok u zadnja dva tjedna.
 
Oštar pad cijene benzina pomogao je usporavanju rasta godišnje inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu s rekordnih lipanjskih 9,1 posto, na 8,5 posto u srpnju. Na mjesečnoj razini indeks je gotovo stagnirao, nakon što je u lipnju porastao 1,3 posto, objavilo je ministarstvo rada. Taj podatak potaknuo je uzlet cijena dionica, budući da je prvi uočljiv znak olakšanja za Amerikance, koji već mjesecima pozorno prate rast cijena. 
 
Tržišni sudionici sada procjenuju da su šanse da Fed u rujnu ponovno podigne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, treći put uzastopno, na svega 43,5 posto, dok je prije objave podatka o inflaciji taj postotak iznosio gotovo 70 posto. Većina ih sada procjenjuje, njih 56,5 posto, da će Fed podići kamate za 0,5 posto.
 
"Za tržište ovo je jedan od najboljih scenarija trenutno, jer je snažno tržište rada, uz potencijalni početak smirivanja inflacije, ono što bi predstavljalo 'mekano prizemljenje'", kaže Shawn Snyder, strateg u Citi U.S. Wealth Management. Ipak, dodaje da jedan mjesec nešto niže inflacije nije dovoljan Fedu da pošalje posve jasan signal.
 
Jučerašnji uzlet cijena zahvatio je sve dioničke sektore, a najviše su na dobitku bile dionice kompanija čije poslovanje ovisi o gospodarskom ciklusu.
 
"Inflacija od 8,5 posto i dalje je visoka, no tržišni sudionici se nadaju da je lipanjskih 9,1 posto možda bio vrhunac rasta cijena", navodi Randy Frederick iz investicijskog društva Charles Schwab. On smatra da bi podaci o proizvođačkim cijena u srpnju, koji će biti objavljen u četvrtak, zajedno s podacima o inflaciji u kolovozu i izvješćem o zaposlenosti koji će biti objavljeni u rujnu, mogao promijeniti smjer Fedove politike.
 

FED ne odustaje od dizanja kamatne stope

 
Fed je od ožujka podignuo ključne kamatne stope za 2,25 postotnih bodova, zabrinuvši investitore da bi tako oštar skok troškova zaduživanja mogao američko gospodarstvo gurnuti u recesiju. Usporavanje inflacije u srpnju prvi je pozitivni znak vezan uz cjenovne pritiske otkad je Fed započeto ciklus monetarnog zaoštravanja.
 
Usporavanje rasta inflacije u SAD-u poduprlo je i rast europskih burzi, pri čemu je Stoxx 600 indeks jučer porastao za jedan posto. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,25 posto, na 7.507 bodova, franfurtski DAX skočio je 1,23 posto, na 18.700 bodova, a pariški CAC za 0,52 posto, na 6.523 boda.
 
I azijske burze u četvrtak su porasle, prateći uzlet na Wall Streetu nakon objave podatka o usporavanju rasta inflacije u SAD-u, što je ojačalo nade investitora da bi Fed mogao biti manje agresivan oko podizanja kamatnih stopa, dok je tečaj dolara iz istog tog razloga zabilježio najveći pad u zadnjih pet mjeseci.
 
Fed ne ostavlja sumnje da će nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike. Predsjednik Feda u Chicagu Charles Evans u srijedu je ocijenio kako je temeljna inflacija i dalje "neprihvatljivo" visoka te da će Fed morati nastaviti sa zaoštravanjem.
Predsjednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari, pak, istaknuo je  da iako je najnovije izvješće o usporavanju inflacije "dobrodošlo", Fed je "daleko, daleko od proglašavanja pobjede" te će morati još podizati kamatne stope. 
 
Na deviznim tržištima, pak, dolarov indeks jutros stagnira na 105,35 bodova, nakon što je jučer potonuo 1 posto, zabilježivši najveći pad u zadnjih pet mjeseci.

Razlog njegovom padu su smanjena očekivanja tržišnih sudionika o daljnjem tempu podizanja kamatnih stopa u SAD-u nakon boljeg od očekivanja srpanjskog izvješća o inflaciji. Ranija očekivanja daljnjeg Fedovog oštrog podizanja kamatnih stopa, naime, dosad su podupirla rast tečaja američke valute, zbog očekivanih viših prinosa.  

Tečaj dolara pritom je prema euro oslabio 0,84 posto, najviše od sredine lipnja, te se jutros eurom truje po 1,0297 dolara. Poskupio je znatno i tečaj jena, za 1,6 posto, na 132,83 jena za dolar.
03. listopad 2022 03:16