Biznis i politika
StoryEditor

Xi Jinping: Kina neće žuriti s transformacijom na čistu energiju

16. Listopad 2022.
Kineski predsjednik Xi Jinping 

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je spor i stabilan kraj rasta emisija koje zagrijavaju planetu, pri čemu će energetska sigurnost biti glavni prioritet dok se zemlja bori s volatilnim gospodarstvom i nemirima na globalnim tržištima goriva, prenosi Bloomberg.

U dvosatnom govoru na početku tjednog kongresa Komunističke partije, Xi je rekao da će razborito upravljati Kinom da dostigne vrhunac i na kraju svede emisije ugljika na nulu. Oprezna formulacija dolazi nakon niza velikih nestašica struje u posljednjih nekoliko godina, i kako su globalni troškovi energije skočili nakon što je ruska invazija na Ukrajinu preokrenula trgovinske tokove.

Xi je u govoru razjasnio njihov put ka dekarbonizaciji: Kina neće prestati sagorijevati fosilna goriva sve dok ne bude uvjerena da ih čista energija može pouzdano zamijeniti.

- Radit ćemo aktivno i razborito prema ciljevima postizanja vršne emisije ugljika i ugljične neutralnosti - rekao je Xi u svom obraćanju.

- Na temelju kineskih energetskih i resursnih resursa, unaprijedit ćemo inicijative za postizanje vrhunske emisije ugljika na dobro planiran i postupan način, u skladu s načelom dobivanja novog prije odbacivanja starog - dodao je. 

Kina je, podsjećamo, najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, a Xi je ‘naelektrizirao‘ klimatske aktiviste prije dvije godine kada je obećao da će postići ugljičnu neutralnost do 2060. nakon vrhunca emisija prije 2030. Ta je objava potaknula golemi porast ulaganja u čistu energiju od strane lokalnih vlada i države. poduzeća u vlasništvu.

Proizvodnja ugljena na rekordnoj razini 

Prošle godine, fokus se počeo vraćati na glavno kinesko gorivo, ugljen, nakon što je nestašica pokrenula rasprostranjena ograničenja napajanja tvornica, usporavajući gospodarski rast. Zemlja je obećala povećati kapacitet rudarenja, a proizvodnja je ove godine porasla na rekordne razine, održavajući skladišta dobro opskrbljenim i istovremeno smanjujući uvoz.

Kina će također proširiti istraživanje i razvoj izvora nafte i plina te povećati rezerve i proizvodnju kao dio mjera za osiguranje energetske sigurnosti, navodi se u izvješću o radu kongresa objavljenom nakon Xijevog govora.

Kina trenutno ulaže više od bilo koje druge zemlje u čistu energiju i na putu je da ove godine obori svoj rekord za nove solarne instalacije. Ipak, nije uspjela nadmašiti rast potražnje za energijom, što ga je prisililo na sagorijevanje više ugljena i postavljanje rekorda u potrošnji prošle godine koji će vjerojatno biti pomračen 2022. godine.

Xi je jasno dao do znanja da će fosilna goriva i obnovljivi izvori energije ‘morati funkcionirati u tandemu‘.

- Ugljen će se koristiti na čišći i učinkovitiji način i ubrzat ćemo planiranje i razvoj novih energetskih sustava - rekao je.

Također je obećao da će Kina biti aktivno uključena u globalni odgovor na klimatske promjene. Podsjećamo, njegova vlada bila je kritizirana nakon što je prekinula pregovore o klimi sa SAD-om u kolovozu nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi spornom otoku Tajvanu.

23. travanj 2024 12:25