Biznis i politika
StoryEditor

HZMO: Raste broja osiguranika, najviše u turizmu, ali i u prerađivačkoj industriji

09. Kolovoz 2022.

Prema privremenim podacima HZMO-a nastavljen je rast broja osiguranika na mjesečnoj i na godišnjoj razini potvrđujući nastavak solidnih kretanja na tržištu rada. I šesti mjesec za redom zabilježen je mjesečni rast pa je uz stopu 0,3 posto ukupan broj osiguranih osoba pri HZMO-u dosegnuo 1.645.750, stoji u analizi RBA istraživanja.

U odnosu na isti mjesec 2021. broj osiguranika je viši za 2,4 posto ili 39.217 osoba. Godišnje stope rasta kontinuirano su pozitivne od ožujka 2021. a zrcale snažan oporavak gospodarske aktivnosti nakon krize izazvane pandemijom korona virusa u 2020. U odnosu na srpanj 2020. broj osiguranika pri HZMO-u viši je za 91.420 osoba ili 5,9 posto, dok je i u odnosu na srpanj 2019. godine broj osiguranika povećan za 45.345 osoba (2,8 posto).

U skladu s očekivanjima, i kod broja osiguranika u prvih sedam mjeseci najveći pozitivan doprinos povećanju razine zaposlenosti zasluženo je povećanje broja osiguranika u djelatnostima smještaja, pripreme i usluživanje hrane. Naime, u prvih sedam mjeseci prosječan broj osiguranika od 1.604.730 viši je za 40.565 ili 2,6 posto, od čega je 25 posto ili 10.232 prirasta broja osiguranih osoba došao upravo iz spomenute djelatnosti. Međutim, snažne dvoznamenkaste promjene u odnosu na isto razdoblje lani zabilježene su i kod prerađivačke industrije (11,4 posto), stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (12,1 posto), informacija i telekomunikacija (10,6 posto), trgovine (10,3 posto), građevinarstva (10,1 posto) itd.

Među djelatnostima NKD-a koje su u srpnju zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se, očekivano, kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (11,1 posto). Istovremeno je nastavljen trend godišnjeg rasta kategorije Informacije i komunikacije koji kontinuirano traje od sredine 2015. Godišnja stopa rasta u srpnju je iznosila 8,4 posto. Nadalje, kod Prerađivačke industrije broj osiguranika na godišnjoj razini bio je viši za 1,9 posto dok je po stopi od 2,8 posto rastao broj osiguranika u Građevinarstvu čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine.

Očekuje se nastavak rasta do kraja godine

Promatrano prema NKD-u, poboljšanje u odnosu na lipanj, od kategorija koje u ukupnom broju osiguranika sudjeluju s značajnim udjelom, zabilježile su djelatnosti u Trgovini (0,3 posto, u strukturi 15,1 posto), Prijevozu i skladištenju (1,2 posto, u strukturi 5 posto), ICT-u (0,5 posto, u strukturi 3,4 posto). Iako sporijom dinamikom nego prijašnjih mjeseci, nastavak rasta zabilježile su i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (u strukturi 8 posto) te je broj osiguranika veći za 4,5 posto. Određeno usporavanje ne iznenađuje s obzirom da je zapošljavanje za središnji dio turističke sezone već osiguran u prethodnim mjesecima. Prerađivačka industrija, koja u strukturi sudjeluje s 15,2 posto, ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na lipanj (0,04 posto). S druge strane, broj osiguranika pri HZMO-u smanjio se i drugi mjesec za redom u Građevinarstvu (u strukturi 7,9 posto), za 0,5 posto.

Zbog još uvijek prisutne sezonalnosti na tržištu rada već kolovoz bi trebao donijeti blagi pad broja osiguranih osoba na mjesečnoj razini koji uobičajeno traje do siječnja. Međutim, godišnja dinamika rasta nastaviti će se po solidnim stopa do kraja godine. Potencijalno usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine za sada bi trebala imati tek ograničeni utjecaj na zaposlenost i svakako će zavisiti o sposobnosti hrvatskog gospodarstva da se nosi s mogućim prelijevanjem nepovoljnih trendova u europskom i globalnom  okruženju.

26. travanj 2024 03:06