Biznis i politika
StoryEditor

Zakon o povećanju granice javnog duga SAD-a usvojen velikom većinom, nastavak u Senatu

01. Lipanj 2023.
Joe Bidenfoto Shutterstock

Zakon o povećanju granice javnog duga i ograničavanju državne potrošnje SAD-a usvojen je u Zastupničkom domu velikom većinom u srijedu navečer, a Senatu je poslan samo nekoliko dana prije američkog roka za plaćanje duga. Zakon o fiskalnoj odgovornosti usvojen je 314-117, uz potporu i demokrata i republikanaca, objavio je američki CNBC. 

Bio je to dramatičan završetak višetjednih napetih pregovora između Bijele kuće i republikanskog predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja. Ta se drama sada seli u Senat koji kontroliraju demokrati, gdje ga čelnici obje strane žele usvojiti za 48 sati. U srijedu kasno navečer, vođa većine u Senatu Chuck Schumer, ustao je u gotovo praznoj dvorani Senata kako bi službeno stavio prijedlog zakona na kalendar za četvrtak.

- Bilo je jako dobro glasovanje u Domu. Nadam se da možemo brzo pokrenuti prijedlog zakona ovdje u Senatu i donijeti ga predsjednikovom stolu što je prije moguće - rekao je Schumer.

Reakcija Bijele kuće bila je odmjerena.

- Nijedna strana nije dobila sve što je htjela. To je odgovornost vladanja - rekao je američki predsjednik Joe Biden u izjavi neposredno nakon glasovanja. Biden je zahvalio McCarthyju na ‘pregovorima u dobroj vjeri‘ i pozvao je Senat da brzo usvoji prijedlog zakona.

Za McCarthyja je glasovanje bilo osobna pobjeda vrijedna slavlja.

- Razmišljao sam o ovom danu... Jer sam znao da dolazi gornja granica duga. Želio sam ispisati povijest - rekao je na konferenciji za novinare u srijedu navečer

- Nije to bila laka borba. Uznemirili su me ljudi s obje strane. Ali mislim da smo bili prilično dobri za američki narod - dodao je McCarthy. 

Ipak, unatoč slavlju, neki republikanci nisu zadovoljni s dogovorom.

Sprječavanje gospodarske katastrofe 

- Katastrofalan sporazum o gornjoj granici duga upravo je prošao s više glasova demokrata nego glasova republikanaca - rekao je republikanski zastupnik Andrew Clyde iz Georgije, otvoreni protivnik zakona. ‘Govori vam sve što trebate znati‘, rekao je, nazvavši prijedlog zakona ‘sramotnim‘ u tvitu u srijedu navečer.

Činjenica da je McCarthyjev prijedlog zakona prošao sa 165 demokratskih glasova, a samo 149 republikanaca, mnoge je iznenadila. Ranije istog dana samo je 29 republikanaca glasalo protiv mjere za početak rasprave o zakonu, što je posljednji proceduralni korak koji često služi kao lakmus test za konačan rezultat.

Ali ne u ovom slučaju. U srijedu navečer, 71 republikanac usprotivio se McCarthyju i glasao protiv Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Ministrica financija Janet Yellen rekla je da bi savezna sredstva mogla presušiti u nadolazećim danima osim ako zakonodavci ne podignu granicu zaduživanja prije sljedećeg tjedna.

Neuspjeh da se to učini uznemirio bi globalna financijska tržišta, izazvao gubitak radnih mjesta u SAD-u i ugrozio vitalne državne beneficije za milijune Amerikanaca. Zakon o fiskalnoj odgovornosti rezultat je dogovora postignutog između McCarthyja i Bidena, koji je konzervativcima u biti donio nekoliko ideoloških političkih pobjeda u zamjenu za njihove glasove za podizanje gornje granice duga nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine do 2025. godine.

Ono što je najvažnije, prijedlog zakona sprječava potencijalno katastrofalno neplaćanje duga SAD-a do kojeg bi moglo doći sljedeći tjedan ako Kongres do tada ne usvoji zakon. 

16. travanj 2024 04:33