Biznis i politika
StoryEditor

Zbog oporavka tehnološkog sektora S&P 500 dosegnuo rekordne razine

21. Siječanj 2024.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 37.863 boda, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 4.839 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 15.310 bodova. U petak je S&P 500 dosegnuo najvišu razinu u povijesti, no početak tjedna nije nagovještavao takav razvoj događaja.

U prva dva dana prošloga tjedna cijene su dionica pale jer su splasnule špekulacije o smanjenju kamata američke središnje banke već u ožujku, s obzirom da podaci ukazuju na stabilan rast gospodarstva. Uz to, čelnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

Još prije desetak dana procjenjivalo se da postoji gotovo 80 posto izgleda da će Fed u ožujku smanjiti kamate, a sada su ti izgledi pali na samo oko 50 posto. No, u četvrtak je uslijedio zaokret na tržištu, što se ponajviše zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon optimističnih prognoza o potražnji za čipovima.

Cijena dionice Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) skočila je taj dan gotovo 10 posto, nakon što je taj najveći ugovorni proizvođač čipova u svijetu objavio da u ovoj godini očekuje rast prihoda za više od 20 posto zahvaljujući potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju. To je potaknulo i rast cijena dionica američkih proizvođača čipova, među ostalim, Nvidie i Advanced Micro Devicesa.

Snažno su porasle i cijene dionica Applea, Microsofta i drugih tehnoloških divova zbog čega je S&P 500 i dosegnuo rekordnu razinu, nadmašivši onu iz siječnja 2022. godine. Te je godine zbog koronakrize S&P 500 potonuo 19 posto, no lani je skočio oko 24 posto, a dodatno je ojačao i na početku ove godine.

Na europskim su burzama pak cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,1 posto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 posto, na 16.555 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 7.371 bod. Pad indeksa posljedica je poruka dužnosnika Europske središnje banke da je prerano razmišljati o smanjenju kamatnih stopa. Zbog toga su splasnule špekulacije da će ECB smanjiti kamate već u ožujku, pa se sada nagađa da bi to mogao učiniti u travnju.

Zbog usporenosti Feda u smanjivanju kamatnih stopa na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošlog tjedna porasla, drugi tjedan zaredom. Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 103,26 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,5 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0898 dolara.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, i to za 2,2 posto, na 148,15 jena. Krajem prošle godine dolar je bio pod pritiskom zbog špekulacija da bi Fed u ovoj godini mogao agresivno smanjiti kamatne stope, no te su špekulacije posljednjih tjedana oslabile, s obzirom da podaci ukazuju na stabilan rast gospodarstva, pa nema razloga za nove poticaje. Tim više što je inflacija još uvijek znatno iznad ciljanih razina Feda od oko dva posto. 

14. travanj 2024 09:16