Biznis i politika
StoryEditor

Žito grupa i E.ON ugovorili izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin

06. Svibanj 2022.
Uljara Žito

Žito grupa, vodeća poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji, i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 GWh godišnje, a samo puštanje u pogon elektrane očekuje se tijekom lipnja.

Kao kompanija koja implementira normu poštivanja ljudi kao ključne snage svakog sustava te time posebnu pozornost posvećuje brizi o zaposlenicima, krajnjim kupcima, ali i cjelokupnoj zajednici u kojoj posluje i djeluje, Žito grupa posebnu pozornost pridaje društveno odgovornom i održivom poslovanju. U doba energetske krize i cjenovnih nestabilnosti energenata ta je pozornost okrenuta i prema osiguravanju stabilnih izvora energije i kontroli troškova energenata čime je novo ugovorena solarna elektrana, uz 7 solarnih elektrana koje Žito ima,  nastavak održive energetske i ekološke strategije Grupe. 

Fotonaponske elektrane samo su logički slijed dosadašnje prakse te doprinose smanjenju energije koju je potrebno kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, budući da Žito grupa čini 0,3% ukupne potrošnje električne energije Republike Hrvatske.

- Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je čak 20-ak u raznim fazama. Do sada smo pustili u rad 7 fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 MW, a upravo ova koju završavamo na lokaciji Tvornice ulja Čepin od 2 MW je i najveća koju imamo u Grupi -  navodi Jozo Ljubičić, član Uprave Žito grupe.

Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje od organskih ostataka s farmi i ratarskih lokacija Grupa proizvede  43 GWh električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito grupe zajedno, a do kraja 2025. godine proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje. Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši, svrstava ju u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

Kao energetski partner u ovom projektu odabrana je kompanija E.ON Solar koja je projektirala, instalirala i u redovan pogon pustila više od 40 MW solarnih elektrana u Hrvatskoj i regiji te svojim kupcima omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom.

- Ova suradnja predstavlja jednu zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigli energetsku samodostatnost koja je više nego ikad dobila na važnosti u svjetlu ove energetske krize. Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt na zadovoljstvo kupca privesti kraju -  izjavio je Jurica Gregurić, direktor i član Uprave E.ON Solara.

17. travanj 2024 09:51