Biznis i politika
StoryEditor

Zsuzsanna Ortutay (Ina): Zaljubljena sam u Sljeme i volim tamo provoditi vikende

03. Rujan 2024.
Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine

Kakva je poslovna kultura u Hrvatskoj, a kakva u drugim zemljama, bila je tema koju je Lider objavio u svom tiskanom izdanju. U članku smo objavili odgovore nekoliko stranih menadžera koji su istaknuli neke specifičnosti, poput one da nama hijerarhija nam ne znači previše te da se sve menadžerske odluke moraju konstantno propitkivati i analizirati.

Jedna od osoba s kojom je Lider razgovarao bila je Zsuzsanna Ortutay, prva predsjednica Uprave u povijesti Ine, koja imenovana na tu poziciju prije nešto više od godinu dana.

Kada ste došli u Hrvatsku, koliko ste dugo u našoj zemlji i koji je bio prvi dojam kad ste čuli da dolazite raditi u našu zemlju?

Prošlo je više od dva desetljeća otkako sam prvi put došla u Zagreb. Tako da mi Hrvatska nije bila nepoznanica kada sam prošle godine preuzela dužnost predsjednice Uprave Ine. Mogu slobodno reći da je Zagreb moj drugi dom. Nije se teško naviknuti na prekrasnu prirodu i srdačne ljude koji čine ovu zemlju posebnim mjestom za život i rad.

Kako biste opisali poslovno okruženje u Hrvatskoj u usporedbi s državama u kojima ste prije radili i živjeli?

Ovdje se puno pažnje pridaje izgradnji osobnih odnosa i povjerenja u poslovnim interakcijama. To je nešto što izuzetno cijenim, jer vjerujem da je povjerenje ključno za uspjeh. S druge strane, česte su promjene u regulatornom okviru. Živjela sam i školovala se u Americi i Francuskoj, gdje je poslovanje možda brže i više usmjereno na inovacije, dok Hrvatska jako dobro kombinira tradicionalne vrijednosti i moderne poslovne trendove.

Koje su najveće prednosti i izazovi poslovanja u Hrvatskoj?

Jedan od najvećih izazova je birokracija koju bi trebalo ubrzati jer otežava pokretanje projekata ili njihovu realizaciju. S druge strane, dobro je što je Hrvatska dio Europske unije i što zemlja prati zakonske i regulatorne okvire kakvi postoje i u drugim zemljama.

Kako ocjenjujete radnu etiku i profesionalnost hrvatskih zaposlenika?

Prema mojem iskustvu rada u Ini, radnici u Hrvatskoj izrazito su profesionalni, dobro su obrazovani, govore strane jezike, i usredotočeni su na rješavanje zadataka. Rekla bih da su hrvatski zaposlenici u ovoj industriji po radnoj etici poput radnika u drugim europskim zemljama.

Jeste li primijetili razlike u načinu upravljanja i poslovnoj kulturi u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje u kojima ste radili?

Postoje određene razlike, ali to je upravo ono što rad u različitim zemljama čini zanimljivim. U Hrvatskoj se ni u najstresnijim situacijama ne gubi smisao za humor, ali se u isto vrijeme poslu pristupa ozbiljno. Glede načina upravljanja, tu su razlike male jer Hrvatska je dio EU-a i kompanije slijede i podliježu visokim europskim standardima što u konačnici omogućava stabilno i transparentno poslovno okruženje.

Koje su vam najdraže stvari u Hrvatskoj izvan poslovnog okruženja (npr. hrana, priroda, kultura)?

Najradije boravim u prirodi, planinarim, bavim se trekingom. Šećem uz Savu po nasipu. Zaljubljena sam u Sljeme, volim provoditi vikende planinareći i uživajući u svježem zraku iznad Zagreba. Obožavam i more, ronim kad god imam priliku. Moram spomenuti i hranu… Možda bi bolje zvučalo da volim jesti ćevape, štrukle, ali moram reći da neizmjerno cijenim taj luksuz što svaki dan mogu kupiti svježu ribu, meso i povrće.

Postoje li neki aspekti hrvatske kulture ili svakodnevnog života na koje ste se morali posebno prilagoditi?

Ljudi ovdje često koriste priliku za razgovor i stvaranje bliskijih veza s poslovnim partnerima, što može biti odlično za izgradnju povjerenja i dugoročnih odnosa. Uvijek se trudite pronaći vremena za druženje u užurbanoj svakodnevici i tome sam se brzo prilagodila.

Jeste li se susreli s nekim specifičnim izazovima u vezi s regulativama i zakonima prilikom poslovanja u Hrvatskoj?

Industrija nafte i plina podložna je strožim regulativama, a riječ je o izrazito volatilnoj grani gospodarstva. Brže odlučivanje regulatornih tijela o primjerice dozvolama potrebnima za istraživanje i proizvodnju nafte i plina ili nekim zelenim projektima imalo bi pozitivan utjecaj na naše poslovanje. To je ono što vidim kao područje za napredak koji će omogućiti razvoj ne samo naše kompanije nego i hrvatskog gospodarstva u cjelini.

15. rujan 2024 20:08