Biznis i politika
StoryEditor

Zuckerbergova Meta dozvoljava pozive na nasilje protiv Rusa

12. Ožujak 2022.

Zuckerbergova Meta objavila je kako je omogućila korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu, piše Reuters. Društvena mreža također privremeno dopušta objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

- Kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dopustili oblike političkog izražavanja koji bi inače kršili naša pravila poput nasilnog govora kao što je 'smrt ruskim osvajačima'. I dalje nećemo dopustiti vjerodostojne pozive na nasilje nad ruskim civilima - rekao je glasnogovornik Mete u priopćenju.

Pozivi za smrt čelnika bit će dopušteni osim ako ne sadrže druge mete ili imaju dva pokazatelja vjerodostojnosti, kao što su lokacija ili metoda likvidacije. U isto vrijeme kontroverzna ukrajinska bojna Azov trenutno na Facebook i Instagramu uživa 'zaštitu'.

Glasnogovornik Mete ranije je rekao da tvrtka 'za sada čini iznimku za hvaljenje pukovnije Azov isključivo u kontekstu obrane Ukrajine, ili u njihovoj ulozi kao dijela ukrajinske nacionalne garde.

Pozivajući se na priču Reutersa, rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama zahtijevalo je od Washingtona da zaustavi "ekstremističke aktivnosti" Mete.

- Korisnici Facebooka i Instagrama nisu vlasnicima ovih platformi dali pravo da određuju kriterije istine i međusobno suprotstavljaju nacije -  objavilo je veleposlanstvo Rusije na Twitteru u poruci koju je podijelio i njihov ured u Indiji.

Privremene promjene politike o pozivima na nasilje prema ruskim vojnicima odnose se navodno na Armeniju, Azerbajdžan, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku i Ukrajinu.

Rusija je inače neki dan zabranila Facebook i Twitter u zemlji  kao odgovor na ograničenja pristupa ruskim medijima na platformama, iako je na Twitteru još uvijek aktivan profil Kremlja.

Od tehnoloških tvrtki smo u zadnje dvije godine vidjeli pregršt licemjerja i dvostrukih standarda, pa ne čudi da se njihova politika 'što nama odgovara' i dalje provodi.

18. travanj 2024 17:03