Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Porez na alkohol i cigarete primjeren je za krpanje rupa u zdravstvu

26. Srpanj 2018.

Kutiju cigareta i bocu žestokog alkoholnog pića građani bi uskoro, prema prijedlogu Zakona o zdravstvnem osiguranju mogli plaćati i 50 posto više, a novac prikupljen tim poskupljenjem izravno bi financirao dugove hrvatskog zdravstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić još je krajem prošle godine najavio da će dio novca od poskupljenja ući u zdravstveni sustav, objasnivši da je to između ostalog preventivna mjera.

Iz trošarina na cigarete trenutno se izdvaja 32 posto, a prema zamisli Ministarstva zdravstva, prenosi Jutarnji, podizanje trenutačnih cijena kutija cigareta, ali i žestokih alkoholnih pića punilo bi zdravstvenu blagajnu.

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga tvrdi da zaštita zdravlja nije primarni motiv najavljene mjere, već isključivo krpanje financijskih rupa u zdravstvu, piše portal Prvi. Znatno veće uštede, tvrdi Varga, mogu se postići u samom bolničkom sustavu.

- Vidimo da ovdje nema racionalizacije bilo kakvih mjera korištenja opreme, prostora ili racionalizacije osoblja u zdravstvu. Posegnulo se odmah za nametima prema građanima i smatram da to nije primjereno, objašnjava Varga.

28. travanj 2024 13:58