Fight Club
StoryEditor

Kriptovalute su rizično ulaganje

16. Studeni 2017.

Na proljeće ove godine HNB je upozorila da proizvod pod nazivom OneCoin nosi mnoge opasnosti, te građanima savjetuje da pri odlučivanju o tom i sličnim proizvodima budu vrlo oprezni.

- S obzirom na to da su na području Republike Hrvatske uočene aktivnosti oglašavanja i prodaje OneCoina, koji je prikazan kao virtualna, to jest kriptovaluta, Hrvatska narodna banka smatra potrebnim upozoriti javnost na neke činjenice i moguće rizike koji proistječu iz tog proizvoda, navodi se u upozorenju koje je središnja banka objavila na internetskim stranicama.

OneCoin, kako ističu iz HNB-a, nije elektronički novac u skladu s definicijom iz Zakona o elektroničkom novcu niti je platna usluga prema Zakonu o platnom prometu.

Poslovne subjekte koji izdaju tu vrstu proizvoda i njome trguju nije licencirala Hrvatska narodna banka niti je njihovo poslovanje pod nadzorom HNB-a.

>>>ESMA: ICO-i su ekstremno rizična ulaganja; kriptovalute bi se mogle pokazati bezvrijednima

- Novčana sredstva uložena u navedeni proizvod nisu zaštićena sustavom osiguranja depozita i osobe koje se odluče na takav oblik ulaganja u cijelosti snose rizik gubitka uloženog, upozoravaju iz središnje banke.

Također navode kako na opasnosti koje mogu proisteći iz OneCoina upozorava više mjerodavnih tijela zemalja Europske unije.

Primjerice, mjerodavno tijelo iz Velike Britanije (The Financial Conduct Authority, FCA) upozorava na činjenicu da je OneCoin pod istragom policije, mjerodavno tijelo iz Belgije (The Financial Services and Markets Authority, FSMA) napominje da nije licenciralo osobe i institucije povezane s izdavanjem i reklamiranjem OneCoina, a mađarska središnja banka (Magyar Nemzeti Bank, MNB) ističe kako je moguće da je u tom slučaju riječ o tzv. piramidalnoj shemi te upozorava na opasnosti koje iz tog proistječu.

Iako ne postoje fizički, oko 1700 virtualnih valuta sve su češće sredstvo plaćanja u svijetu. Njima su se počeli koristiti i u Hrvatskoj, gdje se na lokalnim burzama svaki mjesec već promijeni pola milijuna eura. Unatoč rizičnosti neke domaće tvrtke i obrti primaju bitcoine, a postoje i rudari koji instaliraju baterije kompjutora u podrumu – i zarađuju na rudarenju kriptovaluta.

Splitska tvrtka Avensys prije nekoliko tjedana je uvela plaćanje proizvoda i usluga u kriptovalutama, a direktor Frane Cvitanić kaže da se na taj potez odlučio kako bi bio korak ispred konkurencije. Avensys je tako postao prva digitalna agencija u Splitu koja prihvaća kriptovalute kao način plaćanja. Klijenti na raspolaganju imaju plaćanje u raznim kriptovalutama poput bitcoina, ethera, ripplea, litecoina, dasha i mnogih drugih.

>>>Splitski Avensys uveo plaćanje u kriptovalutama

- Još uvijek čekamo kako će se razvijati situacija da bi se prilagodili. Bankari se boje kriptovaluta jer bi one mogle poljuljati tržište fiat valuta, što bi značilo da ako će više ljudi trgovati kriptovalutama bankari će ostati bez provizije.

- Problem kriptovaluta je njihova volatilnost. Do sada je eter bila najstabilnija valuta na burzama, međutim ulagači trenutno razmatraju hoće li svoje zarade u eteru prebaciti u bitcoin ili neku tradicionalnu valutu. Unatoč volatilnosti, Bitcoin je na godišnjoj razini još uvijek u rastu.

18. svibanj 2024 10:56