Fight Club
StoryEditor

Zatvorska kazna za vrijeđanje Janice Kostelić je pretjerana

15. Lipanj 2017.

"Verbalni delikt!", moglo se čuti s više adresa kao komentar određivanja pritvora muškarcima koji su sudjelovali u grubom vrijeđanju Janice Kostelić, vrhunske sportašice koja je svoje medalje stavila na raspolaganje politici, piše portal Faktograf čija je temeljna svrha provjera činjenica.

Predmet, koji je bio zatvoren za javnost zbog toga što su među privedenima bila i dva maloljetnika, vodila je sutkinja Snježana Radovniković koja je saslušala svih 12 privedenih nakon čega je za trojicu odustala od progona, dvojicu maloljetnika je pustila na slobodu, dok je sedmorici izrekla petodnevne zatvorske kazne.

>>>Petodnevna zatvorska kazna sedmorici izgrednika koji su vrijeđali Janicu Kostelić

Uslijedila je prilično žestoka javna rasprava o opravdanosti izrečene kazne koju je odvjetnik Anto Nobilo nazvao dramatičnim presedanom:

‘Sudovi za uvrede tog tipa nikad nisu određivali zatvor. Zato mi se čini da tu postoji politička intervencija. Nešto se tu desilo. Vi imate na svim značajnijim sportskim utakmicama skandiranje ‘ubi’, ubi’, ubi’, Srbina’ a da nitko nije bio prekršajno kažnjavan, a kamoli zatvoren. Daleko su veće i jače uvrede i prijetnje koje se upućuju Miloradu Pupovcu i nekim drugim političarima i nikada se nije na takav način reagiralo. Osim toga, stav je Europskog suda za ljudska prava da oni koji rade na javnoj funkciji moraju imati povišen prag i kriterij primanja kritike, dakle, više moraju trpjeti. Isto je ovdje. Naravno da smo svi osjetljivi na javni sud, ali ona je HDZ-ova dužnosnica u Vladi, njen je problem što je pristala da se iskoristi njena karizma i imidž u političke svrhe i zato će je javnost tretirati kao i druge političare‘, ocijenio je Nobilo za Faktograf.

S druge strane, oglasio se Hrvatski olimpijski odbor na čijem je čelu Zlatko Mateša i čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ponašanje skupine muškaraca koja je na Braču dočekala i vrijeđala Janicu Kostelić, državnu tajnicu za sport, sramotno je i neprihvatljivo u civiliziranom društvu. Janica je najtrofejnija hrvatska sportašica svih vremena. Zahvaljujući njezinim pobjedama hrvatska se himna puno puta svirala u svijetu, a hrvatska se zastava vijorila na najvišem jarbolu i zbog toga zaslužuje naše poštovanje. No, prije svega zaslužuje poštovanje kao žena i kao takva ne smije biti meta ovakvih divljačkih ispada. Kukavičko ponašanje kakvo se dogodilo na Braču, gdje se veća skupina muškaraca okomila na jednu ženu - sportašicu i državnu dužnosnicu - nema nikakve veze s odanošću svom sportskom klubu već je samo krinka za huliganizam koji treba odvojiti od sporta i kažnjavati."

Je li zatvorska kazna za vrijeđanje Janice Kostelić ‘opasno pretjerana‘?

28. travanj 2024 13:45