Financije
StoryEditor

Benigna rečenica revizora o profitabilnosti raspalila dioničare Zagrebačke burze

13. Lipanj 2024.

Mala, benigna rečenica iz revizorskog izvješća Zagrebačke burze izazvala je konsternaciju malog dijela dioničara na glavnoj skupštini održanoj u utorak, ali i izazvala širu polemiku što bi u današnjim okolnostima trebala biti glavna svrha poduzeća. Na društvenim mrežama razvila se polemika kako je moguće da čelni ljudi Zagrebačke burze na skupštini dioničara tvrde kako primarna svrha te kompanije nije ostvarivanje dobiti, već javni interes.

Podsjetimo, Zagrebačka burza u većinskom je privatnom vlasništvu, iako je jedan od vodećih pojedinačnih dioničara Financijska agencija, s 10 posto udjela. Na upit Lidera za pojašnjenjem što se to točno reklo i dogodilo na skupštini dioničara, predsjednica Uprave Ivana Gažić tvrdi da je na glavnoj skupštini Uprava odgovorila na upit dioničara slaže li se s dijelom izvještaja revizora koji navodi: ‘(Za mjerilo smo odabrali neto imovinu) jer je Društvo pružatelj javnih usluga, a u svojem poslovanju vodi se načelima zaštite javnog interesa i stabilnosti tržišta kapitala, a ne profitabilnosti‘.

Bez slobodnog formiranja cijena

– Na navedeno pitanje Uprava je odgovorila da Burza zaista ima specifičnu ulogu budući da ne može kao druge tvrtke slobodno formirati svoje cijene jer su one podložne odobrenju regulatora, da također često mora investirati ili ima povećane troškove radi učestale promjene regulative koja se odnosi na poslovanje uređenog tržišta te da zakon propisuje da je Burza odgovorna osigurati fer, urednu i djelotvornu trgovinu temeljem posebnog odobrenja regulatora. Nakon odgovora na ovo pitanje, nije bilo daljnje rasprave – navodi Gažić.

image

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

foto Ratko Mavar

U svom pojašnjenju Gažić je navela kako Zagrebačka burza također provodi i druge aktivnosti od javnog interesa kao što su uvrštenja, nadzor trgovine, edukacija u cilju povećanja financijske pismenosti ili sankcioniranje. – Pritom svakako vodi računa o održivosti poslovanja Burze, ali uključivo i brigom o profitabilnošću – naglasila je čelnica domaće burze. Ako se već govori o profitabilnosti burze, prošle je godine zabilježila dobit od 136.203 eura, sedam posto više nego godinu ranije.

Od toga je iznosa malo manje od 116 tisuća eura namijenjeno za isplatu dividende od pet centi po dionici. Istaknimo da je to prva dividenda  Zagrebačke burza nakon 16 godina. Ivana Gažić tvrdi da dioničari nisu problematizirali predloženi iznos dividende te da je taj prijedlog usvojen sa sto posto valjano danih glasova.

Generacije ekonomista školovane su na tezi da postojanje poduzeća za cilj ima obavljanje određene djelatnosti te ostvarivanje dobiti. Tu je tezu posebno glasno zastupao Milton Friedman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju. Uloga poduzeća shvaćena na ‘stari‘ način u današnje vrijeme uspona principa održivog poslovanja ponešto je dovedena u pitanje, odnosno proširena je odgovornošću kompanije i prema široj zajednici u kojoj posluje.

Financijski sustav jest javni interes

Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na Sveučilištu Libertas tvrdi kako su Friedmanove ideje po tom pitanju i danas aktualne. – Primarni cilj kompanije je ostvarivanje dobiti dokle god postoji odnos privatne i javne sfere. Zašto se dioničari i udružuju, ako ne zbog ostvarivanja zarade – kaže Brkić.

image

Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na Sveučilištu Libertas

foto Rene Karaman

Naime, u demokratskom poretku građani imaju pravo na svoj partikularni interes koji u demokraciji mogu i artikulirati. S druge strane, opći interes je javno dobro iz kojeg se ne može nikoga isključiti, dodaje Brkić. U tom kontekstu potrebno je promatrati i ulogu burzi na kojima jesu uvrštene privatne kompanije kojima je cilj brinuti o interesu svojih dioničara. – Ako burzu promatramo u kontekstu njezine uloge u razvoju i stabilizaciji financijskog sustava – a taj sustav jest javno dobro – onda bi se ona mogla okititi atributom javnog interesa – naglašava Brkić.

24. lipanj 2024 23:48