Financije
StoryEditor

Bugarski fond dolazi sa 40 milijuna eura - ‘Sad je pravo vrijeme za ulaganje u Hrvatsku‘

01. Prosinac 2023.
Mateo Žokalj, BlackPeak CapitalLIDER

Kad već u Hrvatsku neće uložiti Blackstone, a ni BlackRock, hoće BlackPeak – bugarski fond rizičnog kapitala aktivno u Hrvatskoj traži kompanije u koje bi uložio do 40 milijuna eura. Kako su u srijedu najavili čelni ljudi tog fonda, jedan od prioriteta investicijske kompanije koja je ime dobila po vrhu planine Vitoše na čijim padinama leži Sofija potraga je za ulaganjem u Hrvatskoj.

– Tražimo kompanije koje su lideri u specifičnim nišama – izjavio je Rosen Ivanov, partner u BlackPeaku i jedan od njegova četiri osnivača.

BlackPeak Capital je osnovan 2014. godine, a trenutno upravlja s dva fonda s ukupno 150 milijuna eura imovine pod upravljanjem. Ulaganja su usmjerena na jugoistočnu Europu, pa je BlackPeak Capital do sada uložio u 16 kompanija iz četiri države: Bugarske, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Ulaganja u Hrvatskoj bila bi ostvarena putem njihovog Southeast Europe Growth Equity fonda.

Ne zanimaju ih jedino - nekretnine

Mateo Žokalj u BlackPeak je došao prije osam mjeseci iz InterCapitala kako bi ubrzao ulaganja u Hrvatskoj. U svojoj prezentaciji pred stotinjak predstavnika financijske industrije i investicijske zajednice Žokalj je istaknuo kako je bugarska investicijska kompanija pripremila 40 milijuna eura za ulaganja u hrvatske kompanije.

Po jednoj kompaniji namjeravaju uložiti između pet i 15 milijuna eura. – To može biti i u tranšama, a ne odjednom. Zanima nas prije svega stjecanje manjinskog udjela, ali smo otvoreni i za mogućnost preuzimanja većinskog udjela. Ulaganja u Hrvatskoj namjeravamo ostvariti u iduće dvije godine – kazao je Žokalj za Lider.

Sektori koji ih zanimaju protežu se od proizvodnih tvrtki u specifičnim nišama, zatim sektor poslovnih usluga, IT kompanija, onih koji posluju u posdručju zdravstva i farmaceutike do prehrambene industrije i maloprodaje. – Ne zanima nas jedino najpopularnija investicijska klasa u Hrvatskoj: nekretnine – kazao je Žokalj tijekom prezentacije.

U razgovoru za Lider Žokalj kaže kako BlackPeak Capital razmatra ulaganje u hrvatske kompanije još od lipnja 2021. godine. – Do sada smo ostvarili kontakte s 20-ak kompanija, a u uži krug ušlo je njih nekoliko. Mogu reći da smo s tim kompanijama trenutno u ‘kasnoj fazi ranih pregovora‘, odnosno u fazi koja prethodi dubinskom snimanju poslovanja tih kompanija – ističe Žokalj. Dodaje kako se realizacija prvog ulaganja očekuje do kraja prvog polugodišta iduće godine.

Od dosadašnjih BlackPeakovih ulaganja koja su polučila uspjeh treba spomenuti dvije kompanije koje su uvrštene na Financial Timesov popis 1000 najbrže rastućih europskih tvrtki. Riječ je o slovenskoj biotech kompaniji GenePlanet te bugarskoj tvrtki euShipments. Na pitanje koliki godišnji rast poslovanja BlackPeak očekuje od kompanija u koje je uložio, Mateo Žokalj kaže kako očekuju zajedničko donošenje strategije rasta koja će rezultirati rastom prihoda od 20-ak posto.

Investicijsku zajednicu trenutno najviše zabrinjavaju geopolitičke napetosti koje mogu rezultirati poremećajima u opskrbnim lancima, daljnjem jačanju inflacije i općenitom pogoršanju makroekonomske klime. Unatoč tome, sada je pravi trenutak za ulaganje u Hrvatsku, kaže Mateo Žokalj.

– Hrvatska je ove godine ušla u eurozonu, blizu je primanja u OECD, a to izuzetno mnogo znači za investicijsku klimu – zaključuje predstavnik bugarskog investitora. 

28. travanj 2024 14:43