Financije
StoryEditor

Često zavaravajuća EBITDA postala omiljena i kod hrvatskih kompanija

08. Ožujak 2023.
foto Shutterstock
Referencije na EBITDA-u tjeraju nas da zadrhtimo. Previše se ulagača usredotočuje na zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije. To ima smisla samo ako mislite da kapitalne izdatke financira Zubić-vila – poznati je komentar legendarnog ulagača Warrena Buffetta o EBITDA-i kao pokazatelju vrijednosti kompanije.
 
Usprkos tomu što Buffett ne preferira taj financijski pokazatelj, danas su rijetke tvrtke koje EBITDA-u neće pripomenuti u financijskom izvješću. Koliko je zaista koristan taj pokazatelj? I zašto se oko njega toliko lome koplja, a u isto se vrijeme toliko često upotrebljava?
 
– Iako je EBITDA ustaljeni pokazatelj u inozemnoj praksi, u Hrvatskoj nije bio uobičajen sve do prije nekoliko godina. Nekako imam osjećaj da je tendencija iskazivanja EBITDA-e u medijima počela s postupkom sanacije Agrokor grupe. Iako je EBITDA jedna od vrlo čestih mjera u analizi poslovanja nekog poduzeća, važno je također navesti da računovodstveni standardi nigdje ne propisuju način njezina izračuna, zbog čega bi i u slučaju revidiranih financijskih izvještaja trebalo uvijek provjeriti koje su pozicije uključene u EBITDA-u, a koje nisu – objasnila je Dubravka Kopun, direktorica Kopun grupe.
 
Zbog toga što ne postoji standard za izračun EBITDA-e, u taj pokazatelj mogu se uključiti ili se iz njega isključiti neke pozicije, odnosno kompanije ju izračunavaju na razne načine. Katkad okrećući taj izračun u svoju korist. Pa tako, kao što različitim ljudima pojmovi ‘sreća‘ i ‘uspjeh‘ različito znače, slično se katkad događa s kompanijama i njihovim pogledom na EBITDA-u.
 
– U izvješću je uvijek potrebno pogledati kako je definirana EBITDA. Katkad tvrtke mijenjaju iz godine u godinu tu definiciju, a onda je teško i praviti usporedbe s prethodnim razdobljima. Nadalje, pitanje je u prilagodbi EBITDA-e što se uključuje u jednokratne stavke. Primjerice, tvrtka će navesti da su troškovi restrukturiranja jednokratna stavka i da se to neće ponavljati ili neće u operativni trošak staviti usklađenje vrijednosti zaliha. Pogrešne procjene jednokratnih stavki mogu iskriviti EBITDA-u, odnosno uljepšati tvrtkinu financijsku sliku – smatra kreditni analitičar Mario Kurtović.

 

Novčani tok pokazuje jasniju sliku

 
 
Istraživanje provedeno na godišnjim izvješćima poduzeća u sklopu indeksa S&P 1500 za desetogodišnje razdoblje pokazalo je da je njih 15-ak posto naglašavalo EBITDA-u kao ključnu mjeru uspješnosti poslovanja poduzeća. U prosjeku su ta poduzeća bila manja, zaduženija, kapitalno intenzivnija i manje profitabilna od konkurenata te su bila primarno iz djelatnosti zabave, zdravstva, telekomunikacija i nakladništva. To već dulje tvrdi i Buffett, koji kaže da ne želi kupovati tvrtke koje EBITDA-u ističu kao ključan pokazatelj.
 
– Ako pogledate sve kompanije i podijelite ih na tvrtke koje se koriste EBITDA-om kao mjernim podatkom i one koje se njome ne koriste, vjerujem da ćete naći mnogo više prijevara u prvoj skupini. Pogledajte tvrtke poput Wal-Marta, GE-a i Microsofta: one nikada neće upotrebljavati EBITDA-u u svojim godišnjim izvješćima – rekao je svojedobno Buffett.
 
Popularnosti EBITDA-e vjerojatno je pridonijelo i to što je manje varijabilna od neto dobiti. Da EBITDA može zavarati, odnosno da ne može zamijeniti analizu novčanog toka, Kurtović je pokazao na primjeru kompanije s prihodom od oko sedam milijuna eura kojoj je blokiran račun.
 
– Kumulativna EBITDA u pet godina iznosila je 2,3 milijuna eura. Kad bi se gledalo samo EBITDA-u te tvrtke, zaključilo bi se da ona može na godinu vraćati za kredite oko pola milijuna eura. No pogled na novčani tok pokazuje da tvrtka nema otplatni potencijal i da ne generira dovoljan novčani tok kako bi podmirivala svoje obveze – kaže Kurtović.
 
U djelatnostima koje zahtijevaju visoka kapitalna ulaganja i brzorastućim poduzećima EBITDA osobito može biti zavaravajući pokazatelj. Budući da su u pojedinim djelatnostima, kao što je, primjerice, prijevoz, troškovi amortizacije posebno visoki, EBITDA pokazuje nerealno visoku profitabilnost poduzeća i stvara dojam većeg pokrića troškova kamata i manje zaduženosti.
 
Jasniju sliku o tome koliko tvrtka doista generira novac i koliki potencijal ima za buduće investicije, otplatu duga i isplatu dividendi, pokazuje novčani tok. I dok EBITDA zanemaruje trošak ulaganja u imovinu i obrtni kapital, s novčanim tokom to nije slučaj.
 
Cijelu temu broja novog Lidera možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju.
12. travanj 2024 12:40