Financije
StoryEditor

CROGOLD Meetup: Tko ne ulaže, ne može računati na pristojnu mirovinu

13. Srpanj 2024.
CROGOLD Meetup

Početak srpnja odlično je vrijeme za presjek godine kad su u pitanju razna tržišta – osvrćemo se na rezultate ostvarene u prvoj polovici godine i stvaramo očekivanja za ostatak godine. Upravo je to ideja iza prvog CROGOLD Meetupa – neformalnog okupljanja koje okuplja sudionike na tržištu investicijskog zlata i financijske stručnjake te zainteresiranu javnost. 

Zlato u velikom rastu, sve traženije ulaganje 

Saša Ivanović, vlasnik i direktor Centra Zlata, vodećeg domaćeg distributera investicijskog zlata u fizičkom obliku, u uvodnom je izlaganju iznio podatke o domaćem tržištu zlata koji pokazuju kako se u Hrvatskoj godišnje kupi više od 300 milijuna eura vrijednosti u zlatnim polugama i zlatnicima.  

- Burzovna cijena zlata u eurima u prvih je šest mjeseci ove godine porasla za oko 18 posto, što je nastavak dugogodišnjeg trenda rasta kojem svjedočimo još od 2019. godine. Razlozi iza rasta cijene su visoka inflacija, rastuće geopolitičke neizvjesnosti i moguće usporavanje gospodarstva. Upravo su to razlozi zbog kojih rastući broj štediša prebacuje novac s bankovnih računa u zlatne poluge i zlatnike, a taj trend sve je izraženiji i u Hrvatskoj - tvrdi Ivanović. 

Zlato kao zaštita od negativnih pojava na tržištu 

Investicijsko zlato često se prezentira kao ‘sigurno utočište u nesigurnim vremenima‘ za kapital pojedinaca, a nesigurnim vremenima, čini se, ne nazire se kraj. 

Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore, trenutnu makroekonomsku situaciju u svijetu okarakterizirao je kao ‘neizvjesnu‘, a na pitanje očekuje li nastavak visoke inflacije, odgovorio je kako nas vjerojatno čeka postupno smanjenje stope inflacije zbog usporavanja gospodarske aktivnosti koje nas vjerojatno očekuje, pogotovo u Europi. 

Hoće li uskoro doći do nove recesije, teško je predvidjeti, ali posjedovanje zlata u takvim je situacijama uvijek mudra odluka, slažu se stručnjaci.  

Podaci Svjetskog vijeća za zlato pokazuju kako središnje banke diljem svijeta gomilaju zlatne rezerve dosad neviđenom brzinom, a taj je trend posebno izražen od 2021. godine do danas.

- Dominacija američkog dolara kao rezervne svjetske valute još uvijek je izražena, ali zanimljivo je da je ove godine zlato preteklo euro i sada je druga najčešća vrsta deviznih rezervi središnjih banaka. Razlozi su jednostavni – zbog neizvjesnosti na tržištu, središnje banke održavaju stabilnost svojih valuta gomilanjem zlata koje je na tržištu prepoznato kao garancija sigurnosti - objasnio je Ivanović.  

29. kolovoz 2024 04:53