Financije
StoryEditor

ESB na izvanrednoj sjednici najavila stvaranje novog instrumenta za rješavanje fragmentacije

15. Lipanj 2022.
foto Shutterstock

Piše: Anamarija Mujanović

Europska središnja banka ubrzala je rad na novom alatu za suzbijanje neopravdanih 'skokova' prinosa na obveznice u eurozoni jer su tržišta 'na iglama' zbog mogućnosti povećanja kamatnih stopa prvi puta nakon nešto više od desetljeća, objavili su u priopćenju.

Nakon hitnog sastanka, sazvanog nakon što je talijanski prinos drastično porastao prvi puta od 2014. godine, Upravno vijeće je reklo da je naložilo odborima da stvore novi instrument za rješavanje takozvane fragmentacije.

Također, u svom priopćenju naveli su da će koristiti Hitni program kupnje zbog pandemije (PEPP), odnosno da će pokazati fleksibilnost u ponovnom ulaganju otkupa s ciljem očuvanja funkcioniranja tranzicijskog mehanizma monetarne politike. 

- Pandemija je ostavila trajne ranjivosti u gospodarstvu eurozone koje doista doprinose neravnomjernom prijenosu normalizacije naše monetarne politike - stoji u priopćenju Europske središnje banke.

Naime, talijanske obveznice umanjile su svoj najagresivniji napredak u više od dvije godine, s 10-godišnjim prinosima koji su bili niži za 32 postotna boda na 3,86 posto, u usporedbi s 3,76 posto prije objave priopćenja. Euro je izbrisao većinu dobitaka u odnosu na dolar, ostavljajući ga 0,1 posto višim na 1,04291 dolara.

Ranije je najavljeno da će dužnosnici ESB-a biti pozvani da potpišu 'reinvestiranje' kupnje obveznica provedeno u okviru sada zaustavljenog programa pandemije, što je odgovor na krizu koji su označili u svojoj odluci prošlog tjedna.  Isto tako, ESB je najavio smanjenje kupnje državnih obveznica te podizanje kamatne stope s -0,5 posto na nulu u narednim mjesecima.

Članica Izvršnog odbora zadužena za tržišne operacije ESB-a Isabel Schnabel rekla je uoči sastanka da će svaki odgovor na paniku na tržištu obveznica doći kada bude potreban i da će ovisiti o specifičnoj situaciji s kojom su dužnosnici suočeni.

19. travanj 2024 16:08