Financije
StoryEditor

Funta pala na najnižu razinu, Ujedinjeno Kraljevstvo nadomak valutne krize

26. Rujan 2022.

Funta je pala na rekordno nisku razinu potičući time očekivanja za hitnim povećanjem kamatnih stopa u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je prošli tjedan ministar financija Kwasi Kwarteng donio paket smanjenja poreza.

Valuta je pala za čak 4,7 posto te se trgovala na niskih 1,035 dolara rano ujutro prije nego što se stabilizirala na oko 1,07 dolara. Turbulencije su rezultat Kwartengovog obećanja da će se držati svoje akcije smanjenja poreza što je izazvalo upozorenja da Ujedinjeno Kraljevstvo ulazi u valutnu krizu.

Pad je funtu doveo na najnižu razinu od 1971. godine što je zaoštrilo kritike na fiskalnu izjavu od petka, kada je ministar financija najavio novi veliki val zaduživanja za financiranje smanjenja poreza od 45 milijardi funti i paket za suzbijanje rastućih računa energije.

‒ Ujedinjeno je Kraljevstvo sada usred valutne krize ‒ rekao je Vasileios Gkionakis, voditelj devizne strategije Citigroupa.

Sterling je u ponedjeljak također pao za čak 3,7 posto u odnosu na euro na 1,0787 eura, dosegnuvši najnižu razinu od rujna 2020. godine.

Središnja banka je pak odbila komentirati planira li ovaj tjedan hitan sastanak o kamatnim stopama, baš kao što je i englesko ministarstvo financija odbilo komentirati tržišna kretanja.

Kwarteng je u prošlotjednom intervjuu za Financial Times rekao da je uvijek miran te da se tržišta stalno kreću pa je vrlo važno ostati usredotočen na dugoročnu strategiju.

Ujedinjenom Kraljevstvu nedostaje volja

Ujedinjenom Kraljevstvu nedostaju resursi, a vjerojatno i volja, da pokuša izravno intervenirati na valutnim tržištima kako bi poduprla funtu, za razliku od kolega u Japanu, koji su intervenirali prošli tjedan. Međutim, Odbor za monetarnu politiku Engleske banke sastao se izvan uobičajenog ciklusa kada su tržišta u prošlosti bila turbulentna u pokušaju ponovnog smirivanja, obično smanjenjem stopa.

Engleska banka od 1997. godine nikada nije povisivala kamatne stope između sastanaka, a bivši je kreator politike Engleske banke, Sushil Wadhwani rekao da je još uvijek dio banke 'bio bi u iskušenju najaviti dodatni sastanak za tjedan dana'.

Državni dug Ujedinjenog Kraljevstva nastavio je padati nakon velike rasprodaje u petak, najgoreg dana za tržište zlata od ranih 1990-ih, a prinos od desetogodišnjih obveznica, koji raste kako cijene padaju, popeo se za 0,23 postotna boda na 4,06 posto, u odnosu na oko 3,5 posto prije fiskalne objave u petak. Funta je u petak oslabila na najnižu točku od 1985., ispod 1,09 dolara, razinu na koju je pala u ponedjeljak.

Westminstersko smanjenje poreza dolazi jer se već očekuje da će Ujedinjeno Kraljevstvo potrošiti 150 milijardi funti za subvencioniranje troškova energije za potrošače i tvrtke, a veliki dio ovog zaduživanja financirat će se vrijednosnicama.

Palo i povjerenje ulagača

Za razliku od velikih smanjenja poreza u 1980-ima, Kwarteng posuđuje desetke milijardi funti kako bi financirao svoje planove, povećavajući potražnju u vrijeme kada Engleska banka podiže stope kako bi inflaciju stavila pod kontrolu.

‒ Čini se da smo krenuli prema spirali koju obično vidimo u krizama tržišta u razvoju, gdje se kreatori politika bore da ponovno uspostave vjerodostojnost ‒ rekao je Mansoor Mohi-uddin, glavni ekonomist tvrtke Bank of Singapore.

Mohi-uddin je rekao da je povjerenje ulagača u funtu potkopano očekivanjima da je javni dug Ujedinjenog Kraljevstva sada na 'neodrživom rastućem putu', dok zemlja još uvijek ima 'zjapeći deficit tekućeg računa'.

‒ Ako nastavimo viđati ove ogromne poteze na tržištu, Engleska će banka morati povećati kamatne stope, možda čak jedan postotni bod, kako bi pokušala stabilizirati funtu ‒ dodao je.

Očekuje se dodatno slabljenje

Engleska je banka povisila kamatne stope za 0,5 postotnih bodova u četvrtak, nakon trećeg uzastopnog povećanja kamatnih stopa od 0,75 postotnih bodova od strane američke središnje banke dan ranije.

‒ Tvrdili smo da će put naprijed za funtu uvelike ovisiti o monetarnom odgovoru na inflaciju u kratkom roku i dobro ciljanim fiskalnim mjerama, ali do sada rezultati nisu bili ohrabrujući na oba fronta ‒ rekli su analitičari Goldman Sachsa.

‒ Uz široku nefinanciranu potrošnju na fiskalnoj strani koja nije usklađena s monetarnom politikom za neutraliziranje inflacijskih impulsa, valuta će vjerojatno dodatno oslabiti ‒poručili su.

Rachel Reeves, ministrica financija u sjeni, rekla je da je Kwarteng 'raspirio vatru u nedjelju sugerirajući da bi moglo biti više poticaja, više nefinanciranih smanjenja poreza'. Bivša ekonomistica Engleske banke rekla je i da više kamatne stope pogoršavaju troškove života kućanstava.

‒ Premijer i ministar financija su poput dva kockara u kockarnici koji jure za izgubljenim nizom, oni ne kockaju svoj novac, oni kockaju sav naš novac ‒ rekla je za BBC dodajući i da je to neodgovorno, bezobzirno i krajnje nepravedno.  

Laburisti su pak obećali da će poništiti neka smanjenja poreza u mini-proračunu od petka i to za nacionalno osiguranje, porez na dobit i ukidanje stope od 45 penija, ali da će zadržati nadolazeće smanjenje osnovnog poreza na dohodak s 20 na 19 penija.

15. travanj 2024 04:01