Financije
StoryEditor

InterCapital: Kako u ovim okolnostima ostvariti povrate koji nadmašuju inflaciju

11. Travanj 2022.
ulaganje, novac

Uvijek  su najbolja ulaganja ona dugoročna koja nisu podložna paničnim reakcijama uslijed kratkoročnih oscilacija tržišta i medijskih natpisa, piše Ivan Kurtović, predsjednik uprave InterCapital Asset Management, društvo za upravljanje imovinom na svojim stranicama osvrćući se u pismu klijentima na prethodnu godinu i predstavljajući moguće scenarije za 2022. 

Kurtović piše kako je rat u Ukrajini promijenio inicijalno postavljen scenarij za 2022. godinu te da sada smatraju kako će globalni gospodarski rast biti slabiji od prethodnih očekivanja dok će inflacija biti veća od očekivanja i vrlo slična onoj prošlogodišnjoj. Navodi također da rast u Aziji i Americi ne bi trebao izostati te da će Europa teško izbjeći stagflaciju – recesiju praćenu višom inflacijom.

Upravo stoga globalni ekonomski ciklus pogurnut je iz srednje faze prema onoj završnoj, što svakako sugerira dodatni oprez, stoji u pismu.

Ključna pitanja ostaju smatraju u InterCapitalu. Pitanje je kako će reagirati ključne globalne centralne banke na sada permanentno visoku inflaciju, u kojoj mjeri će se upustiti u značajniju borbu s inflacijom podizanjem referentnih kamatnih stopa te riskirajući usporavanje gospodarstva i konačno u što investirati u završnoj fazi ekonomskog ciklusa? 

image

Ivan Kurtović

foto

U što investirati je možda i najvažnije pitanje kako bi se zaštiti novac od inflacije koja postaje sve ozbiljniji problem.

- Kako biste u ovim okolnostima ostvarili povrate koji nadmašuju inflaciju, morate biti svjesni kako to iziskuje poduzimanje određenog rizika jer povrate koje današnja inflacija traži možete ostvariti samo dugoročnim ulaganjem u spektru dioničkih fondova. U konzervativnijem spektru fondova već dvije godine nije realno očekivati povrate koji bi zadovoljili taj cilj – piše Kurtović.

Uzevši u obzir promjenjivo stanje tržišta, iz InterCapitala sugeriraju da se i dalje smanjuje izloženost obvezničkim strategijama s obzirom na očekivani rast kamatnih stopa. Dodaju i da se potrebno  više se izložiti globalnim dioničkim strategijama te napominju važnost i ravnomjerno diverzificiranog investicijskog portfelja kao jedinu ispravnu dugoročnu alternativu za štednju.

25. travanj 2024 01:10