Financije
StoryEditor

Keith Sequeira (EIC): Podržali smo već i Rimac Automobile i Agrivi, Hrvatska je po inovacijama tek u nastajanju

06. Siječanj 2023.
Keith Sequeirafoto Rene Karaman

Identificirati, razviti i proširiti nove tehnologije i revolucionarne inovacije. Zvuči dosta gordo i ambiciozno, ali to i jest ideja iza osnivanja Europskog vijeća za inovacije (EIC). Riječ je o instituciji koja je pokrenuta 2021. s proračunom od preko 10 milijardi eura za razdoblje do 2027. godine, a o čemu se konkretno radi i kako se u toj priči mogu pronaći domaći mali i srednji poduzetnici te start-upi popričali smo sa Keithom Sequeira-om, generalnim direktorom EIC-a. Sequeira kaže kako ta institucija i jest najambicioznija europska inicijativa za inovacije, a inovacije su "ključne za Europu kako bi se uhvatila u koštac s izazovima kao što su klimatske promjene i energetske krize, a i kako bi Stari kontinent mogao postići vodeću poziciju u novim tehnologijama kao što su vodik, kvantno računalstvo i nova hrana". U 2023. EIC planira uložiti više od pola milijarde eura u novoosnovane tvrtke za razvoj budućih tehnologija koje će doprinijeti ciljevima EU-a kada je u pitanju ubrzano uvođenje obnovljivih izvora energije, osiguranje sigurnosti opskrbe poluvodičima i sigurnost lanaca opskrbe hranom, kao i okoliša prijateljska gradnja. Izazovi će izravno poduprijeti ciljeve politike EU-a kao što su REPowerEU, Zakon o poluvodičima, Novi europski Bauhaus, sigurnost hrane i misije EU-a u Horizon Europe. Postoji nekoliko različitih programa koji su na raspolaganju, a Sequeira je spomenuo najvažnije.

- Za male i srednje poduzetnike najvažniji je naš Program EIC Accelerator koji pruža jedinstvenu kombinaciju podrške malim i srednjim inovativnim tvrtkama, posebice start-upima. Prva je mogućnost da tvrtke dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 milijuna eura kako bi razvile inovaciju i smanjile rizik svoje tehnologije. Druga je opcija za visokorizične tvrtke koje mogu dobiti između pola milijuna pa sve do 15 milijuna eura investicije kojom upravlja namjenski EIC fond. Ovaj fond je u mogućnosti ulagati, kao što sam rekao, u visokorizične tvrtke u ranoj fazi i također omogućuje suinvesticije drugih ulagača kako bi tvrtke mogle imati koristi od velikih krugova financiranja. Treće, tvrtke imaju pristup nizu usluga ubrzanja poslovanja EIC-a, uključujući podučavanje i mentorstvo, pristup specijalističkoj stručnosti i partnerstvo s potencijalnim klijentima i investitorima. Na primjer, francuska startup tvrtka SiPearl prva je primila EIC investiciju 2022. Tvrtka razvija inovativnu tehnologiju za poluvodičke čipove male snage za računala visokih performansi – ključnu tehnologiju za Europu. Ulaganje EIC fonda od 15 milijuna eura omogućuje tvrtki da osigura krug ulaganja s drugim ulagačima od 100 milijuna eura.

Tko odlučuje što je dobar inovatirski pristup koji će donijeti neku revoluciju u životima i poslovanju ljudi, a što je obična ludost koja je nemoguća? Kako EIC odabire što treba podržati?

- Bilo koja mala i srednja poduzeća (SME), uključujući startupe i spin-outove sa sveučilišta, mogu se u bilo kojem trenutku prijaviti i zatražiti potporu za inovaciju u bilo kojem području, osim naravno vojnog. Sve započinje vrlo kratkom prijavom koju neovisni stručnjaci odmah procjenjuju u odnosu na tri glavna kriterija temeljena na izvrsnosti. Ocijenjuje se na primjer je li riječ o revolucionarnoj inovaciji, nadalje gleda se na utjecaj inovacije odnosno ima li tvrtka potencijal za povećanje kapitala, a treći je segment procjena razine rizika. Poduzeće koje podnosi zahtjev dobiva odgovor u roku od četiri tjedna. Ako bude uspješna, tvrtka se poziva da pripremi potpunu prijavu i ima pristup besplatnoj podršci EIC-ovih stručnjaka koji joj mogu pomoći u razvoju ideja. Otprilike svaka tri mjeseca postoji rok u kojem tvrtke moraju predati potpune prijave, koje potom ocjenjuju vanjski stručnjaci. Žiri se sastoji od investitora, poduzetnika i stručnjaka, koji onda one najbolje pozivaju na razgovore uživo. Žiri će ek poslije toga ocijeniti tvrtku i preporučiti treba li im dodijeliti EIC sredstva. To je natjecateljski i rigorozan proces odabira za prepoznavanje najperspektivnijih start-upa i malih i srednjih poduzeća iz cijele Europe i pružanje podrške za rast i uspjeh u Europi.

Koje zemlje prednjače u pogledu inovacija i što ste otkrili da pokreće inovacije?

- Svake godine Europska komisija objavljuje European Innovation Scoreboard odnosno Europsku tablicu ishoda inovacija koja uspoređuje inovacijsku izvedbu zemalja u širokom skupu pokazatelja. U 2022. godini vodeće inovativne zemlje bile su Švedska, Finska i Danska. Te zemlje imaju visoku izvedbu u svim dimenzijama inovacija, kao što su dobri okvirni uvjeti, snažna ulaganja u istraživanje i inovacije, visok udio inovativnih tvrtki i jake veze u ekosustavu, uključujući sveučilišta. Međutim, EIC prima izvrsne prijave od inovativnih tvrtki iz svih zemalja EU-a i odabire one s najvećim potencijalom, gdje god se one nalazile.

A gdje je tu Hrvatska?

- European Innovation Scoreboard svrstava Hrvatsku među inovatore u nastajanju, s relativnom snagom u informacijskim tehnologijama i visokim udjelom inovativnih malih i srednjih poduzeća.

Koliko ste dosad tvrtki podržali i postoje li tvrtke iz Hrvatske koje su prošle te stroge kriterije?

- EIC je dosad podržao oko 1600 tvrtki s inovativnim tehnologijama i preko 500 istraživačkih projekata za razvoj novih tehnologija. Oni pokrivaju širok raspon različitih područja, ali glavna područja su zdravlje, zelena energija i klima te digitalizacija. To su također glavna područja koja odgovaraju prioritetima politike EU-a. Na primjer, 12 europskih novih tvrtki "jednoroga" s procjenom vrijednosti od preko milijardu eura imalo je također podršku EIC-a. To uključuje i Rimac Automobile u Hrvatskoj, koji su među prvima dobili potporu u pripremnoj fazi za EIC.

Jesu li i druge hrvatske tvrtke i institucije inovativne, osim Rimca kojeg očito već financirate?

- EIC je odabrao i hrvatsku tvrtku Agrivi kao jednu od tvrtki s najvećim potencijalom u 2022. i dodijelio joj značajna financijska sredstva. U suradnji s HAMAG-BICRO-om u Zagrebu je 15. prosinca prošle godine organiziran poseban EIC informativni dan kako bi hrvatske tvrtke i inovatore informirali o mogućnostima EIC-a i pružili praktične informacije o tome kako se prijaviti. Nadamo se da ćemo u budućnosti vidjeti još mnogo prijava hrvatskih tvrtki i istraživačkih timova.

Cijeli intervju čitajte u digitalnom ili tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

19. travanj 2024 20:03