Financije
StoryEditor

Medvjedi pred vratima Wall Streeta

19. Svibanj 2022.

piše:Vlatko Kesegić, FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

Američka se ekonomija u 2022. godini suočava s dva vrlo oprečna momenta.

Prvi je vrućeg karaktera u obliku povijesno visoke inflacije. Prema posljednjim objavljenim podacima, stopa inflacije u SAD-u za travanj iznosila je 8,3 posto, nešto niže od 8,5 posto koliko je zabilježeno u ožujku, ali i dalje se radi o razinama koje nisu viđene od 80-tih godina.

Osim što je uzrok ovakve inflacije povezan s nedavnim geopolitičkim događajima koji su uzrokovali eksploziju cijena energije i materijala, te problemima u opskrbnim lancima koji su doveli do zastoja u proizvodnji i nedostatka određenih proizvoda, izvor podgrijanoj inflaciji svakako dolazi i od povišene potražnje potrošača.

A potrošači troše zahvaljujući vrlo vrućem tržištu rada. Naime, posljednje prijave nezaposlenih su pri najnižim razinama u zadnjih 50 godina, broj novootvorenih radnih mjesta je pri rekordnim razinama, a rast plaća najveći je u posljednjih nekoliko godina.

Sve navedeno ima spiralan utjecaj na opći rast cijena. Kako je cilj Fed-a, američke središnje banke, povratak stabilnosti cijena, ista je ove godine započela s primjenom raspoložih mjera za spuštanje inflacije. Čelnik Feda, Jerome Powell, ovaj je tjedan naglasio da pored ostalog ove mjere podrazumijevaju odlučno podizanje kamatnih stopa dok se inflacija ne spusti na poželjnu razinu od prosječnih 2 posto.

S aktualnim stezajućim monetarnim uvjeta, američka ekonomija doživljava drugi oprečni moment, onaj hladnog karaktera. Buduće veće kamatne stope, koje za cilj imaju ohladiti gospodarstvo, počinju utjecati na smanjivanje očekivanja budućih stopa rasta BDP-a pa čak i strahovanje od recesije.

Ovakva negativna očekivanja naravno imaju utjecaj i na financijska tržišta na kojima u tandemu padaju cijene obveznica, u očekivanju većih kamatnih stopa, i dionica, u očekivanju manjih budućih zarada kompanija i nižih valuacija za dionice u uvjetima povišenih kamata.

Navedena dinamika u ovoj godini uzrokovala je korekciju cijena dionica do te mjere da je prošli tjedan vodeći dionički indeks S&P 500 za dlaku izbjegao službenu potvrdu da se dionice nalaze u fazi medvjeđeg tržišta. Medvjeđa tržišta su razdoblja kada vodeći indeks padne za više od 20% u odnosu na posljednji vrh.

I dok se S&P 500, indeks koji uključuje 500 najvećih američkih kompanija, kreće još uvijek iznad razina koje bi bile 20% niže od vrhunca, Nasdaq indeks već je službeno u medvjeđem tržištu. Ovaj indeks, koji je zadnji rekord postigao krajem studenog 2021. godine, danas se nalazi oko 25% niže. Razlog slabije izvedbe vidljiv je u dominaciji tehnoloških dionica u indeksu kod kojih se najbrže okrenuo sentiment kada je Fed najavio promjenu u monetarnoj politici.

Iako spomenuti indeksi ukazuju da su medvjedi pred vratima Wall Streeta, za određene dionice medvjeđi uvjeti su već vrlo aktualno okruženje. Tablica u nastavku prikazuje 30 izdvojenih dionica i postotak pada u odnosu na nedavni vrh.

image
foto Izvor: Bloomberg, FIMA Vrijednosnice d.o.o.

Kao što je vidljivo, u ovoj neslavnoj tablici nalaze se i dvije dionice iz poznate FAANG skupine dionice. Akronim "FAANG" odnosi se na dionice pet istaknutih američkih tehnoloških dionica (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) poznatih po impresivnim stopama rasta koje su pokazale u posljednjim godinama. Vrijednost dionica Mete, vlasnika Facebooka, (FB), prepolovila se, a streaming pružatelj Netflix (NFLX) izgubio je tri četvrtine tržišne kapitalizacije.

Ni ostali tehnološki giganti nisu bili pošteđeni rasprodaje. Amazon (AMZN) je izgubio 43% vrijednosti, a Alphabet, vlasnik Google-a, (GOOGL) 26%. Barometar lošeg tržišnog sentimenta i promjena u preferencijama investitora predstavlja i pad dionice Apple-a (AAPL) koja je nakon korekcije od 23% izgubio vodeću titulu kada je u pitanju tržišna kapitalizacija među svjetskim kompanijama.

Godina 2022. je vrlo teška godina za investitore, a pobornika teze da se već sada nalazimo u medvjeđem tržištu sve je više.

Ipak, statistika koja pokazuje da je prosječno trajanje posljednjih 26 medvjeđih tržišta za S&P 500 indeks bilo oko 9,6 mjeseci, znači da je, statistički, svjetlo na kraju tunela sve bliže, a s tim možda i nove prilike.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

17. travanj 2024 23:49