Financije
StoryEditor

Globalni hitovi financijske tehnologije polako osvajaju domaće tržište

30. Travanj 2022.
Množe se tehnološka rješenja za plaćanje, uzimanje zajmova, podizanje kredita, trgovanje kriptovalutama, upravljanje imovinom, osiguranjem, a razvijaju se i posve novi modeli financijskih usluga. Neka od tih ‘fintech‘-rješenja dostupna su hrvatskim korisnicima, do nekih se dolazi zaobilazno, a mnoga se željno iščekuju

Sektor financijskih tehnologija prošle je godine privukao najviše investicija: čak dvadeset posto od globalno uloženih 130 milijardi dolara otišlo je u taj propulzivni segment tehnološke industrije, navodi Forbes. Koliko je razvoj tog sektora uzeo maha, pokazuje i to što su se izlistavanja financijskotehnoloških tvrtki u odnosu na 2020. utrostručila, a znatno je porastao i broj jednoroga, ponajviše na tržištima u razvoju.

Primjerice, Afrika je početkom prošle godine imala jednog jednoroga, a sad ih ima sedam. Svih šest novih ​fintech su tvrtke. Novi naraštaji, digitalni nativci, ako baš želite hrvatski prijevod, apsorbirali su internetsko bankarstvo odavno i svojom komotnošću i blagonaklonošću prema financijskim tehnologijama otvorili vrata razvoju niza usluga.

Svakoga dana na tržištu je sve više i više privlačnih tehnoloških rješenja za plaćanje, uzimanje zajmova, podizanje kredita, trgovanje kriptovalutama, upravljanje imovinom, osiguranjem, a razvijaju se i neki novi modeli financijskih usluga poput trenutačno vrlo popularne opcije 'kupi sad, plati poslije' (engl. buy now, pay later – BNPL).

Tri puta više tzv. fintech kompanija izlistano je 2021. na svjetskim burzama nego što ih je bilo prethodne godine

Gotovo da i ne postoji područje koje financijske tehnologije već nisu ili barem još ne pokušavaju oplemeniti. Stoga je napraviti kvalitetan pregled svih tih kompanija gotovo nemoguće.

Divovi u novoj niši

Ako bi se strogo gledao kriterij vrijednosti biznisa, u pomoć uskače britanska platforma za digitalne financije i financijske tehnologije CFTE koja je sastavila rang-listu najvećih fintecha prema tržišnoj vrijednosti. Obuhvaća 268 tvrtki, a među prvih deset su Visa, Mastercard, Ant Group, Tencent, Intuit, PayPal, Stripe, Adyen, Fiserv i Square.

Malotko ne zna za divove poput Vise i Mastercarda koji su spremno ušli u doba fintecha, Kinezi masovno plaćaju Ant Groupovim AliPayom i Tencentovim WeChatom, a PayPal je odavno sinonim za online plaćanje.

Procesor plaćanja Stripe Payments među najpopularnijima je u svijetu. U Hrvatskoj još nije odobren, međutim to ne znači da se hrvatske tvrtke koje imaju holdinge ili podružnice u drugim zemljama ne služe njime. Stripe Payments omogućuje tvrtkama POS naplatu i online naplatu kreditnim i debitnim karticama, ali i digitalnim novčanicima ili BNPL-om, i to na više od 135 valuta. Ima i nekoliko aplikacija za online upravljanje financijama. Tržišna je vrijednost toga fintech-giganta 95 milijardi dolara, a među njegovim su klijentima Google, Slack, Uber, Kickstarter, Amazon, Microsoft, Booking.com i slični planetarno popularni biznis-selebritiji današnjice.

Potkraj listopada prošle godine Stripe je sklopio strateško partnerstvo s Klarnom, švedskom tvrtkom koja omogućuje uslugu 'kupi sad, plati poslije'. Nakon tog vjenčanja najvećih privatnih američkih i europskih fintecha tržišna je Klarnina vrijednost 45,6 milijarde dolara, online trgovcima porasla je stopa konverzije i prodaje.

TOP 10 najvećih fintechova prema tržišnoj vrijednosti

1. Visa

2. Mastercard

3. Ant Group

4. Tencent

5. Intuit

6. PayPal

7. Stripe

8. Adyen

9. Fiserv

10. Square

 

Izvor: Centre for Finance, Technology and Entrepreneurship (CFTE)

Klarna je jedna od prvih BNPL tvrtki koje su promijenile koncept online plaćanja i omogućile kupcima novog doba da posjeduju dotad nedostižne im proizvode i plate ih s odgodom, odnosno u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Kao najpopularnije BNPL tvrtke koje omogućuju online kupovanje na rate bez kamata uz Klarnu su se etablirali australski AfterPay i američki Affirm. Svi oni u partnerstvu su sa Stripeom, no nisu dostupni hrvatskim korisnicima za razliku od Adyena, nizozemske platforme za plaćanje koja procesira i ujedinjuje sve online i offline vrste plaćanja.

Veterani među novoniklima

Adyen ​ne samo da omogućuje plaćanje karticama, digitalnim novčanicima online nego u zajednički sustav evidentira i sve uplate u fizičkim poslovnicama korisnika te mu daje cjelovit uvid u financijsko stanje i pomaže u upravljanju financijama.

Fiserv je pak američka multinacionalka za financijske usluge i financijsku tehnologiju koja je 2019. u jednoj od najvećih akvizicija u sektoru fintecha preuzela First Datu. Transakcija je bila 'teška' 22 milijarde dolara. Zbog toga je došao u vlasništvo Clovera, jedne na najvećih američkih POS platformi u oblaku.

U toj je domeni snažan i kalifornijski Square, koji također omogućuje POS sustave na mobilnim uređajima, nudi blagajne, čitače kartica, alate za upravljanje financijama i zaposlenicima, a u portfelju mu je i Cash App. To je aplikacija za peer-to-peer prijenos novca, ima i pripadajuću debitnu karticu, a osim za plaćanja može se upotrebljavati za ulaganja u dionice i kriptovalute.

20 posto od globalno uloženih 130 milijardi dolara u prošloj godini investirano je u sektor financijskih tehnologija

Među deset je najvećih fintechova​ i proizvođač financijskog softvera Intuit. Za razliku od mnogih novoniklih startupova o kojima smo pisali u ovom tekstu, ta je američka tvrtka davno pustila korijenje – osnovana je 1983. Među njezinim su uspješnicama programi za vođenje financija za samozaposlene ili vlasnike malih tvrtki kao što su QuickBooks, TurboTax i Lacerte, a nama su u ovom kontekstu zanimljivije aplikacije za osobne financije Mint i Credit Karma.

Forbes je prošle godine uvrstio Mint među najbolje aplikacije za planiranje osobnog proračuna. Kontrola nad otplatom kredita i potrošnjom, s podsjetnicima kad su pojedini rokovi dospijeća te upozorenjima kad se 'prekardaši' koje ta aplikacija nudi mnogima je 'promijenila život'. Barem tako tvrde korisnici besplatnog Minta, kojih je više od petnaest milijuna.

Druga Inuitova aplikacija Credit Karma računa kreditnu sposobnost korisnika i nudi savjete o tome kako poboljšati taj skor ili kako najbolje iskoristiti kredit.

Lakši obračun i isplata plaća

Kad je riječ o novim zanimljivim fintech-tvrtkama, svakako bismo izdvojili njujorški financijskotehnološki startup Check koji razvija softver za plaće. Razvija infrastrukturu koja pomaže integrirati obračun plaća u platforme na kojima posluju mali poduzetnici i nakon upravo završene nove runde investiranja poraditi na vlastitoj platformi za pojednostavnjenje obračuna i isplate plaća. Da je to sljedeći hit-fintech, okladio se i Stripe kao predvodnik ulagača koji su ovih dana investirali 75 milijuna dolara u taj startup.

Prije desetak dana svoju je uslugu za upravljanje plaćama poslovnim korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu ponudio i Revolut. Jedna od najpopularnijih europskih digitalnih banaka objavila je da s njezinom najnovijom uslugom skraćuje obračun plaća 's nekoliko sati na nekoliko klikova'. Nova aplikacija Revolut Payroll poslodavcima će tako, piše na njihovu blogu, pomoći pri obračunu plaća, poreza, mirovinskih doprinosa i drugih davanja.

150.000 korisnika u Hrvatskoj već, primjerice, ima Revolut, putem kojeg se može primati novac u različitim valutama iz različitih izvora, trgovati kriptovalutama i dionicama te donirati bez provizije, ali ne može se primati plaća

U Hrvatskoj broj Revolutovih korisnika premašuje 150 tisuća i već su poprilično upoznati s prednostima upotrebe te aplikacije, poput onih da se Revolutom može plaćati gotovo svugdje i pritom izbjeći razne naknade i troškove konverzije, da se na njega može primati novac iz različitih izvora i u različitim valutama, trgovati kriptovalutama i dionicama te donirati bez provizije. No isplata plaće hrvatskim korisnicima na Revolut još nije dobila zeleno svjetlo, kao ni neke druge usluge koje se u nekim drugim državama mogu upotrebljavati, poput isplate zajmova.

Igranje burzama

Vratimo se malo na trgovanje dionicama i kriptovalutama te fintechu, koji se optužuje da je gejmificirao jedno od najozbiljnijih područja ulaganja. Riječ je o Robinhoodu, aplikaciji čija je popularnost podivljala dok smo život prisilno provodili u četiri zida zbog epidemioloških razloga. Na tržište kapitala navalili su potpuni amateri privučeni mogućnošću kupovanja manjih udjela u dionici, opcija, ETF-ova i kriptovaluta bez naknada, zbog čega je igranje na terenu rezerviranom za profesionalne brokere rezultiralo s nekoliko kontroverzija.

Robinhood je svoje nepodopštine poput zamrzavanja trgovine dionicama Game Stopa platio debelim kaznama, padom vrijednosti svojih dionica, ali i tužbom te ružnom reputacijskom mrljom zbog dvadesetogodišnjaka koji si je, uvjeren da ga je trgovanje dionicama odvelo u velik dug, oduzeo život. Unatoč tomu ta je tvrtka povela pravu malu revoluciju jer je širim masama otvorila pristup tržištu kapitala.

26. travanj 2024 15:12