Financije
StoryEditor

Plomin oživio kulturnu baštinu virtualnom turom

23. Svibanj 2022.
foto Shutterstock

S pomoću besplatne aplikacije Equinox XR na Android i iPhone telefonima posjetitelji Plomina sudjeluju u virtualnom putovanju

Turistička zajednica općine Kršan u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, hrvatskim startupom koji razvija platformu Equinox XR za lako stvaranje i objavu sadržaja proširene stvarnosti (AR) koji je povezan u metaverzum, omogućuje posjetiteljima Plomina da uz pomoć virtualnog vodiča urone u svijet povijesti, legendi i lokalnih priča.

Kulturna baština u AR

Virtualni lik barunice Tonneti posjetitelje vodi kroz Plomin kako bi puste ulice i ruševine oživjele te posjetiteljima približile bogatu kulturnu baštinu toga grada. Sadržaj je dostupan na hrvatskom jeziku s dijelovima čakavskog dijalekta, tipičnog za Labinštinu i Plomin, te dijalekta venetskih Talijana kojim se nekada govorilo. Svi koji imaju podržane pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonetti, virtualnog vodiča u proširenoj stvarnosti. Za sudjelovanje u turi dovoljno je instalirati aplikaciju s Googleove ili Appleove trgovine, a svoj osobni doživljaj virtualne turističke ture korisnici aplikacije mogu kao video ili sliku podijeliti i na društvenim mrežama.

Suradnja institucija, ljudi i tehnologije

Kulturna baština Plomina ima veliku vrijednost za općinu Kršan. Njezin veliki dio čuva se u muzejima, knjižnicama, arhivima, ali i u živućim ljudima. Tim projektom Turistička zajednica općine Kršan uspješno je povezala i ostvarila suradnju s institucijama poput Konzervatorskog zavoda u Puli i lokalnim ljudima i timovima koji su svojom kreativnošću i tehnološkim rješenjem unutar aplikacije Equinox XR omogućili stvaranje novog i inovativnog turističkog proizvoda.

Projekt virtualne turističke ture sufinanciran je iz HEP-ova natječaja 'Svjetlost na zajedničkom putu'. Realizaciji projekta pridonijeli su: Vedrana Juričić, koja je istraživala priču i glasom oživjela barunicu Tonetti, novinar Marijan Milevoj svojim neumornim i entuzijastičnim otkrivanjem ljepota općine Kršan, Nataša Nefat i Sandra Čelić Višnjić iz Konzervatorskog zavoda u Puli svojim stručnim konzultacijama, Rafaela Paliska i Radio Labin omogućili su snimanje audiosadržaja, a Volkmar Muller i Zoltan Barabas ustupili su glazbu s CD-a 'Music time for Plomin'.

– Oživljavanje Plomina i njegovih šćorica oduvijek nam je bio izazov. U Equinoxu smo pronašli partnera koji nam je tehnologijom proširene stvarnosti omogućio ne samo da oživimo bogatu kulturnu baštinu, već da je pružimo na dlanu svim posjetiteljima Plomina te odvažno krenemo na put prema stvaranju novih inovativnih turističkih proizvoda. Zahvalni smo svima koji su dali svoj doprinos kako bi projekt zaživio, svima koji su živjeli i koji žive u Plominu. Posebno zahvaljujemo teti Nadi i pokojnoj teti Dorini na nesebičnoj pomoći, pričama i ljubavi koju su utkale u očuvanje i promicanje plominske baštine – izjavila je Ariana Brnetić, direktorica Turističke zajednice općine Kršan.

Ivan Voras, suosnivač tvrtke Equinox Vision, objasnio je kako su posjetiteljima Plomina ponudili inovativan doživljaj kulturne baštine i dali im razlog više za zadržavanje na destinaciji.

– Naša najveća snaga je u lakom i brzom objavljivanju najrazličitijih animiranih i interaktivnih AR sadržaja – fotografija, videozapisa, 3D likova – koje je moguće pregledavati na smartphoneima, najraširenijim uređajima koje svatko ima u džepu. Za razliku od jednokratnih AR aplikacija koje se dugotrajno i mukotrpno razvijaju za svaki AR projekt zasebno od nule, platforma Equinox omogućuje svakodnevno objavljivanje AR sadržaja na način blizak onome društvenih mreža – izjavio je Voras.

Vedrana Juričić, interpretatorica kulturne baštine i turistički vodič, ispričala je kako je prošlog ljeta počela s pripovjedačkim, interpretativnim tematskim šetnjama uživo u Plominu u liku kontese Tonetti, koje su posjetiteljima dostupne na upit. Tijekom ture detaljnije upoznaje ljude s bogatom baštinom toga predivnoga gradića koji je, kaže Juričić, predugo bio zanemaren. 

19. travanj 2024 02:25