Financije
StoryEditor

Povijesna teorija: Je li rujan najgori mjesec za dioničke indekse?

06. Rujan 2024.

Rujan je za Wall Street počeo u nešto tmurnijem raspoloženju, a već prvi dan trgovanja, u utorak 3. rujna, zabilježen je oštar pad cijena dionica, ponajviše u tehnološkom sektoru. Dow Jones taj je dan skliznuo 1,51 posto, S&P 500 2,12 posto, a Nasdaq indeks pao je 3,26 posto. Nervoza i oprez na Wall Streetu nastavio se do danas jer su se čekali podaci o zapošljavanju u SAD-u koji su prošlog mjeseca bili povod za veliku korekciju na svim svjetskim burzama. No, podaci koje je danas objavio američki statistički ured pokazuju da je nezaposlenost u SAD-u za 0,1 posto manja nego mjesec ranije što znači da je prekinut period kontinuiranog rasta nezaposlenosti u SAD-u pa nekih novih iznenađenja, povezanih s ovim podacima, na Wall Streetu ne bi trebalo biti.

Barem se tome treba nadati, no povijest drugačije govori jer je, prema glavnom tržišnom strategu konzultantske kuće Carson Group, rujan je bio mjesec s najgorim rezultatima na burzi u proteklih gotovo sto godina. Prema Fisher Investmentsu, to je također jedini mjesec koji je od 1925. godine uvijek završavao negativnim prinosom (u prosjeku -0,78 posto).

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovaj povijesni obrazac. Jedna od tih teorija tvrdi da investitori, koji se vraćaju na posao nakon godišnjih odmora, rebalansiraju portfelje u rujnu povećavajući pritom obujam prodaje i vršeći pritisak na cijene dionica. Druga pak teorija sugerira da se ponude obveznica povećavaju u rujnu jer, ponovo, gotovi su ljetni odmori pa prodaje obveznica privlače novac koji bi inače podržavao cijene dionica. Treći krive uzajamne fondove, čije fiskalne godine obično završavaju 31. listopada pa fondovi, prema teoriji, posljednje mjesece fiskalne godine namjerno završavaju s lošijim rezultatima.

Naravno, niti jedno od ovih objašnjenja nije ‘uklesano u kamen‘. Iako trgovanje ima tendenciju pada tijekom ljetnih mjeseci kada najviše ljudi koristi godišnje odmore, algoritamsko trgovanje i mogućnost ulaganja iz preko interneta, bez obzira gdje se nalazili, ublažili su utjecaj godišnjih odmora na dionice.  

Veći su problem predsjednički izbori

Čini se da loša reputacija rujna proizlazi više iz nekoliko nesretnih godina nego iz određenog razloga. U rujnu 1931., na vrhuncu Velike depresije, prethodnik indeksa S&P 500 pao je 29,6 posto, što je bio najgori mjesec u povijesti. Još jedan loš rujan došao je 2008., kada je referentni indeks pao gotovo devet posto zbog kolapsa Lehman Brothersa.

S druge strane, tijekom prošlog stoljeća dionice su u rujnu malo češće rasle nego što su padale, što znači da teorija da je rujan najgori mjesec za ulaganje ponekad i ne drži vodu. Ove godine mnogi investitori koji ulažu u američke burzovne indekse ipak više strepe od studenog jer neizvjesnost donose nadolazeći predsjednički izbori.

Međutim, povijesno gledano, predsjednički izbori do sada nisu pretjerano utjecali na dionice pogotovo ne u rujnu. Dionice su porasle u gotovo trećini (62,5 posto) rujna prije predsjedničkih izbora (u 15 od 24 izbornih godina od 1925. godine) dok je prosječni rujanski povrat u godinama predsjedničkih izbora 0,3 posto.

Ipak, tržišta svakodnevno reagiraju na stajališta o stanju američkog gospodarstva i očekivanja ulagača, a ne na povijesne obrasce. Procjene ulagača o ovom specifičnom izbornom ciklusu i percipirane posljedice ekonomskih prijedloga svakog kandidata mogle bi utjecati na izvedbu dionica ovog mjeseca. Uz izbore, nazire se još nekoliko neizvjesnosti poput podataka o inflaciji te sljedećih poteza Federalnih rezervi koji će itekako utjecati na kretanje na burzama.

Teoriju o rujnu kao najgorem mjesecu na svom je LinkedIn profilu prokomentirao i Charles-Henry Monchau, član Upravnog odbora švicarske Syz Grupe.

– Rujan je povijesno najgori mjesec u godini: S&P 500 pao je u prosjeku za -2,3% u rujnu tijekom posljednjih 10 godina, označavajući jedini mjesec s negativnim prinosima. Od Drugog svjetskog rata prosječni rujanski prinos je negativan, -0,8 posto. Štoviše, indeks volatilnosti zabilježio je prosječan skok od oko 10 posto u rujnu tijekom posljednje 33 godine. Nakon toga, u listopadu i studenom, S&P 500 je u prosjeku zabilježio rast od +1,6 posto i +3,8 posto. Tržišta ulaze u svoje najpromjenjivije razdoblje u godini – komentirao je Monchau.

10. rujan 2024 03:52