Financije
StoryEditor

Privlačenje i napredovanje žena – imperativ IT industrije

24. Svibanj 2023.
Kevin Kutnjak
SICK Mobilisis, integrator proizvoda i sustava, u procesu certifikacije standarda MAMFORCE postao je kompanija privlačnija ženama, povećao zadovoljstvo zaposlenih i smanjio fluktuaciju radne snage. Koja je tajna njegova uspjeha

IT sektor progresivan je u apsolutno svakom pogledu. Ne samo da prednjači u inovativnosti, već se od svih gospodarskih grana zasigurno najviše suočava s nužnošću razvijanja boljih uvjeta rada za zaposlene u nesmiljenoj borbi za apsolutno svakog developera. Priča je to i SICK Mobilisisa, integratora proizvoda i sustava, na tržištu prisutnog već 18 godina.

U kontekstu industrije 4.0 u njemu su se fokusirali na inovativne senzorske sustave i cjelovita rješenja te povezane cloud-aplikacije za digitalne lokacijske sustave, a korporativna kultura i zadovoljstvo radnika oduvijek su im bili visoko na listi prioriteta. U procesu certifikacije za standard MAMFORCE vidjeli su priliku za daljnje unaprjeđenje svog poslovnog okružja i procesa.

Poticajna radna okolina

S gotovo sto zaposlenika i željom da naprave iskorak u jačanju tima u SICK Mobilisisu posvetili su pozornost preklapanju radne i obiteljske uloge, poticanju rodne ravnopravnosti, stvaranju boljih preduvjeta za usavršavanje i napredovanje ženskog dijela tima te povećanju privlačnosti sektora i kompanije za žene.

– Proces certifikacije potaknuo nas je da aktivnim osluškivanjem potreba djelatnika, ali i prilagodbom poslovne strategije, reorganiziramo postojeće i kreiramo nove procese upravljanja ljudima koji našu radnu okolinu čine još poželjnijom za rad i poticajnijom za karijerni razvoj. Dobili smo smjernice za jačanje rodne ravnopravnosti i raznolikosti u radnom okružju kao i za uspostavu ravnoteže poslovnog i privatnog života te lakše sudjelovanje u roditeljstvu. Radna okolina time je postala još poticajnija, a zaposlenici su dodatno osnaženi za aktivno sudjelovanje u promjenama – ističe Etelka Kožar, HR menadžer.

SICK Mobilisis je u procesu certifikacije za standard MAMFORCE napravio iskorake u svim željenim područjima, stvarajući dodanu vrijednost za zaposlene, što se osjetilo automatski u rezultatima poslovanja tvrtke.

– MAMFORCE je potvrdio zaposlenicima da naša tvrtka cijeni i podupire usklađivanje poslovnog i privatnog života. Od uvođenja certifikata znatno češće i aktivnije spominju se teme rodne ravnopravnosti te se zaposlenici lakše odlučuju na korištenje slobodnog vremena za obitelj. Očevi se češće odlučuju na korištenje roditeljskog dopusta nego je to bio slučaj prije – nabraja Ivana Skupnjak, quality manager.

Jednake mogućnosti

Kompanija je prepoznata kao poslodavac jednakih mogućnosti, što je potaknulo žene da se u većem broju prijavljuju za natječaje za posao u SICK Mobilisisu. Promovirano je 12 posto više žena nego godinu prije, zastupljenost žena na razini voditelja porasla je za 54% i više ih je među inženjerima. Vidno je poboljšana percepcija o roditeljskom dopustu, čak 76 posto zaposlenih smatra da je normalno da muškarac ide na roditeljski dopust. Za osam posto viši je indikator ravnoteže privatnog i poslovnog života, a zaposlenici su deset posto zadovoljniji pogodnostima koje poslodavac daje. U odnosu na 2021. godinu, zabilježen je velik skok u svim područjima, posebno u kulturi podrške i fleksibilnosti te leadershipa i razvoja. Procesom certifikacije stavljen je naglasak na važnost razgovora i uključivanje djelatnika u procese u tvrtki.

– Najveću promjenu vidim u potpori i razumijevanju koje nadređeni pokazuju prilikom korištenja bolovanja, bilo vlastitog bilo za njegu djeteta. Također, kada sam na godišnjem odmoru ili sam iz nekog drugog razloga odsutna s posla, znatno se smanjio broj mailova i poziva od drugih kolegica i kolega, više se cijeni moje privatno vrijeme – kaže Ana Jelenski, payroll and administration specialist.

Uspješni stručnjaci čije individualne razlike jačaju timove, dovoljno prilika za profesionalni rast, ravnoteža poslovnog i privatnog života, redom su cijenjene karakteristike svakog poslodavca, s novim generacijama sve važnije. IT industrija zakoračila je odavno u takve procese poslovanja, krči put drugim gospodarskim granama, nadamo se ubrzano. 

image

Mamforce pasica

foto
24. travanj 2024 13:41