Financije
StoryEditor

Robo savjetnici: Bez velikog znanja do financijske (ne)sigurnosti

26. Svibanj 2022.
robo savjetnici

Bez razmišljanja dajete robotu da vam usiše stan, no bi li mu povjerili svoju ušteđevinu ili novac od prodaje bakina stan? Hm, možda bi promislili minutu-dvije i zaključili da niti jedan algoritam umjetne inteligencije nije baš sposoban za takvo što i tu bi na prvu pogriješili. Robo-savjetnici su sada već mainstream u upravljaju imovinom i ustvari im, ako se pitate, baš dobro ide. Da, trenutno je tržište takvo da se na njemu kockaju i inteligencije sa diplomama Harvarda, Stanforda i Columbije, a kamoli umjetne inteligencije, ali i dalje takvi robotizirani pristupi investiranju mogu za svaku osobu iznaći najbolji individualizirani sastav portfelj za investiranje. Pogotovo ako nemate želje biti aktivni investitor već pasivac koji pristupa s oprezom i traži nekakvo balansirano rješenje. U biti, ovdje čak i ako to niste, možete i poželjno je da ste konzervativni.

Ono što je osnovna prednost robo-savjetnika jest da eliminira visoku cijenu usluge pravog financijskog savjetnika, a kako se smanjuje cijena investicijskih usluga dobit za klijenta može samo rasti. A u što će roboti za vas ulagati ovisi isključivo i samo o vama, o vašim potrebama i preferencijama. A da bi odabrali dobro i pametno, morate mu prije svega pomoći, a kako se to radi objašnjava MyTetka, naša financijska influenserica Sandra Ferenčak, koja ističe kako robo-savjetnici prije svega moraju prikupiti osnovne informacije o vama, poput vaših financijskih ciljeva, tolerancije rizika te vremenskog horizonta ulaganja.

- Tek će vam tada može pomoću računalnog algoritma preporučiti vam investicijski portfelj osigurati platformu putem koje možete investirati, najčešće putem jednostavnog transfera poput trajnog naloga kupovati i prodavati financijske instrumente za vas upravljati vašim portfeljem uključujući periodičko rebalansiranje – navodi se na blogu MyTetka.

U svijetu ih je oko stotinu aktivnih, u Europi ih je također značajan broj, a u Hrvatskoj su, barem zasad, dostupna tri robo-savjetnika. Jedan je Finaxov, a drugi InterCapitalov Genius, a treći je ETFmatic koji je dostupan i u Hrvatskoj, no nije na hrvatskom jeziku.

Za početak ulaganja s Finaxovim robo-savjetnicima potrebno je svega 15-tak minuta kako bi otvorili svoj račun i iskreno odgovorili na pitanja jer ti odgovori utječu na profil rizika ulaganja. Robo-savjetnik na osnovu algoritama izračunava strategiju prilagođenu individualnoj financijskoj situaciji, znanju i iskustvu te odnosu prema riziku. Savjetnik je, kažu u Finaxu, bez skrivenih naknada, a sredstva se mogu povući u bilo kojem trenutku, bez penala tj. dodatnih naknada. Ali to nije sve, dodaju, jedinstvena  naknada za upravljanje je jedan posto godišnje (+PDV), a najmanji depozit iznosi 20 eura/150 kn mjesečno.

I InterCapital Asset Management (ICAM), kao vodeće neovisno financijsko društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj odlučilo je nakon 17 godina iskustva upravljanja investicijskim fondovima i individualnim portfeljima velikog broja institucionalnih i individualnih investitora te 14 prestižnih nagrada napraviti novi iskorak i razvili su unutar in-house razvojnog inkubatora vlastiti robo-savjetnik Genius.

Genius je, ističu, revolucionarni financijski alat koji se temelji na naprednom algoritmu nobelovca Harryja Markowitza, navodi se na stranicama savjetnik gdje stoji i to da njegov algoritam za korisnika kreira investicijski portfelj sastavljen od najboljih svjetskih i domaćih investicijskih klasa te njime upravlja prema individualnom financijskom planu kojeg izrađuje za svakog ulagatelja.

- Individualni financijski plan nastaje temeljem informacija o ciljevima i osobnim okolnostima svakog korisnika, pri čemu se uzima u obzir i korisniku prihvatljiva razina rizika. U svom financijskom planu, klijent može zadati svoj cilj ulaganja i ciljani iznos, njemu prihvatljivu razinu rizika, vremenski horizont ulaganja te vidjeti indikativni očekivani prinos na kraju razdoblja. Korisnik sam bira cilj prema kojem želi ulagati, samostalno odlučuje želi li izvršiti jednokratnu uplatu ili mjesečno odvajati za štednju. Također može mijenjati postojeće parametre svog financijskog plana, povući dio ili sva uložena sredstva u bilo kojem trenutku – bez troškova i bez naknada – objasnili su u InterCapitalu.

Algoritam za svakog ulagača izrađuje i prati globalno diversificiran investicijski portfelj birajući ulaganja između najboljih ICAM-ovih fondova i najvećih svjetskih ETF-ova, tražeći najbolji prinos za zadanu razinu rizika. Algoritam kontinuirano prati performanse investiranja te po potrebi optimizira portfelj. Kako bi ulagačima ponudio mogućnost ulaganja u kvalitetne svjetske investicijske fondove ICAM je uspostavio suradnju s BlackRockom, najvećim svjetskim asset managerom koji upravlja sa preko 9 bilijuna USD imovine klijenata.

- Genius mobilna aplikacija je budućnost investiranja jer omogućava da svaki ulagač planira, ulaže i prati postignuća ulaganja na jednom mjestu i to na jednostavan i besplatan način. Genius sadrži pametni algoritam koji za svakog ulagača ovisno o njegovim željama i sklonostima riziku pronalazi najbolje rješenje na svjetskim financijskim tržištima. Ponosni smo što smo s Geniusom u Hrvatsku donijeli nove trendove asset management industrije iz svijeta koji personalizirani investicijski savjet i uslugu omogućuju uistinu svakom pojedincu - izjavio je Ivan Kurtović, Predsjednik Uprave InterCapital Asset Magementa.

ETFmatic radi na sličan princip kao i ova dva robo-savjetnika. Bez obzira na koji se odlučili robo-savjetnici su dosta dobri alati za ulazak u svijet investiranja i za upravljanje investicijama. No, treba imati na umu da je i u odnosu s njima, kao i ljudima, najvažnija premisa – iskrenost.

20. travanj 2024 13:26