Financije
StoryEditor

Švicarski franak porastao je na paritet s eurom

01. Srpanj 2022.
foto Getty Images/istockphoto
 
Švicarski franak porastao je na paritet s eurom po prvi put od izbijanja rata u Ukrajini, a trgovci su se nagomilali u takozvanoj valuti utočišta dok je zabrinutost zbog rizika za globalni rast pojačana, piše Bloomberg.
 
Par euro-švicarski franak pao je čak jedan posto na 0,99699 za euro, najnižu razinu od 2015. Valuta jača otkako je Švicarska nacionalna banka neočekivano povisila stope za 50 baznih bodova ranije ovog mjeseca.
 
Euro je ove godine oslabio 8,1 posto u odnosu na dolar jer se razlika u politici središnje banke ponovno pojavljuje kao pokretač globalnih valutnih tržišta. FED je ove godine povećao kamate za 150 baznih bodova, dok je Europska središnja banka samo signalizirala povećanje ključne stope za četvrtinu boda sljedeći mjesec.

Švicarska središnja banka, u međuvremenu, neočekivano je ovog mjeseca izvela svoje prvo povećanje u 15 godina kako inflacija raste. Goldman Sachs smatra da bi "jastreblje iznenađenje" moglo biti samo početak, a tvrtka predviđa porast stope na 1,5 posto u ovo doba sljedeće godine, s trenutnih -0,25 posto, počevši od sastanka u rujnu.

- Točno je ono što je SNB tražio kada je podigao stope - rekao je Jordan Rochester, valutni strateg u Nomuri u Londonu. "SNB je znao da će imati veći utjecaj na CHF od drugih središnjih banaka koje su porasle zahvaljujući svojoj početnoj poziciji i financijskim odljevima koji su se nakupljali tijekom godina i koji bi se polako mogli početi vraćati."

Franak je bio jedina valuta u skupini od 10 koja je ovog mjeseca ojačala u odnosu na dolar.

- Tržište spekulira da u inflacijskom okruženju postoji manji rizik da će SNB intervenirati kako bi oslabio CHF - rekla je Jane Foley, voditeljica FX strategije u Rabobank u Londonu. "Međutim, postoji rizik da bi SNB mogao upotrijebiti svoj alat za deviznu intervenciju za stabilizaciju tečaja, budući da će velika kretanja tečaja i dalje biti nepoželjna."

 
 
 
26. travanj 2024 20:58