Financije
StoryEditor

Vjeran Vrbanec (HAMAG-BICRO): Trudimo se stvarati stabilnije okružje u kojem će poduzetnici biti manje izloženi rizicima

31. Prosinac 2023.
Vjeran Vrbanec
piše: Vjeran Vrbanec

Velik broj zaprimljenih zahtjeva za NPOO-ove zajmove potvrdio nam je da je vrijeme ipak pogodno za investiranje u tvrtke koje prate prilike na tržištu, ali i koje diverzificiraju svoje poslovanje

Jednako kako određena životna razdoblja sa sobom povlače specifične izazove, tako gotovo sve faze u poslovnom procesu prolaze kroz svojevrsne krize koje se mogu, ali i ne moraju transformirati u prilike za rast.

Svjedočili smo grčevitim borbama poduzetnika za održanje poslovanja u uvjetima pandemije bolesti COVID-19 te i dalje promatramo na koje se sve načine pokušavaju othrvati inflaciji u kontekstu aktualnih geopolitičkih zbivanja. Svjesni smo da je naša zadaća, više nego ikada, olakšati im financijske brige, potaknuti ih na investiranje te im na kraju otvoriti prostor da unaprijede svoj rad na način koji će im omogućiti dugoročniju stabilnost. Bez obzira na to što ne možemo anticipirati sve znane i neznane opasnosti, trudimo se stvarati stabilnije okružje u kojem će im poslovanje biti manje izloženo rizicima, a samim time i ozbiljnijim prijetnjama opstojnosti.

Univerzalna kvaliteta

HAMAG-BICRO provodi i vrednuje mnogo poziva koji direktno utječu na jačanje poslovanja tvrtki, koje postaju kompetitivnije, kako za vlastito djelovanje tako i za potencijalno preuzimanje. Spomenut ću pozive koji se tiču digitalne i zelene tranzicije poput ‘Bespovratnih potpora za digitalizaciju‘, ‘Jačanja održivosti te poticanja zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma‘ i ‘Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo‘, a iz čijih je pokazatelja vidljivo da Hrvatska snažno korača prema održivom i zelenom gospodarstvu koje se sve više temelji na onim gospodarskim granama koje će nam pomoći da doista budemo konkurentni.

Ne treba zaboraviti ni vaučere za digitalizaciju, koji postižu odlične rezultate, kao i u rekordnom roku iskorištene NPOO-ove zajmove i subvencije kamatne stope u kombinaciji s ESIF pojedinačnim jamstvom. Upravo nam je veliki broj zaprimljenih zahtjeva za NPOO-ove zajmove potvrdio da je vrijeme ipak pogodno za investiranje u tvrtke koje prate prilike na tržištu, ali i koje diverzificiraju svoje poslovanje.

U idućem razdoblju očekujemo i pozive koji će ojačati digitalizaciju i internacionalizaciju maloga i srednjega poduzetništva, koji će biti okrenuti prema pametnoj specijalizaciji, koji će podupirati žensko poduzetništvo i stažiranje u gospodarstvu, ali i kulturne i kreativne industrije te transfere tehnologija. Inovacije u kojima sudjeluje i znanstvenoistraživačka zajednica ne samo da pružaju potrebne usluge malom i srednjem poduzetništvu u smislu prijenosa znanja za potrebe inovativnih procesa i komercijalizacije inovacija nego i dokazuju da primjena znanja u rješavanju gorućih društvenih pitanja ponajprije proizlazi iz imaginacije, odnosno iz ideje da je problemima moguće pristupiti na drukčiji način.

Naizgled postojeći rascjep između prirodne i umjetne inteligencije stoga ne bi trebalo jednostrano sagledavati jer je sposobnost stvaranja novih i kreativnijih opcija koje olakšavaju i unaprjeđuju naš život univerzalna kvaliteta koja nadilazi terminološke i tehničke razlike.

Ne samo financijska potpora

Potpora koju mi pružamo poduzetništvu, a broji se u dosadašnjih četiri milijarde eura ulaganja najvećim dijelom u hrvatske male i srednje tvrtke, obrtnike i poljoprivrednike, nastavit će se jer je dio naše vizije gospodarstva koje je rezistentno, prilagodljivo i klimatski neutralno.

Treba naglasiti da ona nikako nije samo financijska i ne odnosi se isključivo na dodjelu nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije, već je i nefinancijska jer se tiče promocije pametnih i čistih tehnologija te digitalizacije pa je dio sveobuhvatne nacionalne strategije čiji je cilj ojačati gospodarstvo. Vrijeme za poslovanje uvijek je istodobno prikladno i neprikladno, ali na nama je da sredstvima koja su nam na raspolaganju dovedemo vodu do mlinova naših poduzetnika. 

27. travanj 2024 10:20