Fooling Around predstavlja novi bistro koncept na Oleander terasi
Fooling Around bit će najpoželjnija after work destinacija zagrebačkog Adventa
Najavljen program koji spaja bistroe, vrhunske barove i klupske večeri u jednom od najprepoznatljivijih adventskih događaja u Zagrebu
Na opuštenom Fooling Around druženju uzvanici su pretpremijerno imali priliku zaviriti u ponudu i program koji će ove godine Oleander terasu hotela Esplanade pretvoriti u najpoželjniji afterwork u gradu.
U srijedu, 19. studenoga, u Esplanade 1925 Lobby & Cocktail Baru organizatori - agencija Kokoš ili jaje, agencija MPG i Hotel Esplanade Zagreb - predstavili su detalje ponude i programa ovogodišnjeg Fooling Arounda by Fuliranje. Tom je prilikom pretpremijerno otkriveno kako će od 26. studenoga 2025. do 1. siječnja 2026. Oleander terasa ponovno postati dom blagdanskog Orient Expressa, uz novitet da će svaki od devet vagona povezati po jedan restoran i jedan bar.
Svi uzvanici, uz brojne predstavnike medija i kreatore sadržaja na društvenim mrežama, na predstavljanju su imali prilike doživjeti i okusiti ovogodišnji bistro koncept Fooling Arounda, koji donosi ležernu, ali promišljenu kuhinju s naglaskom na kvalitetne namirnice i kreativne kombinacije okusa. Ovogodišnje izdanje spaja najpopularnije kreacije mladih talenata bistro scene sa slavnim klasicima vrhunskih chefova, stvarajući modernu i inspirativnu gastro fuziju koja će, bez imalo sumnje, biti jedna od najposebnijih u gradu.
Posebno će razveseliti bogata gluten-free i veganska ponuda, a osim okupljanja najkreativnijih barova i miksologa, najavljena su i gostovanja barova iz Zadra, Hvara i Beograda. Oleander terasa ove će godine ugostiti i dva najpopularnija klupska programa na sceni - RNB Confusion i FRKU - uz latino plesne radionice te atraktivne vikend bubbly bruncheve.
Uzvanici su tako, punih tjedan dana prije početka, mogli osjetiti jedinstveni mix'n'match vibe koji donose originalne suradnje popularnih restorana i barova te se prepustiti energiji najboljeg (popo)dnevnog tuluma ovog Adventa.
Na predstavljanju su posluženi hrskavi losos štapići i kroketi od pršuta chefice Ane Grgić Tomić, uz slavne Esplanadine štrukle te čokoladni mousse sa začinima koji za kućicu-vagon Esplanade potpisuje Mirjana Špoljar, glavna slastičarka. Uz njih, Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, predvođen Vjenceslavom Madićem poslužio je neočekivani cocktail twist kroz pretasting toplih, aromatičnih koktela osmišljenih kao savršena pratnja zimskim zalogajima.
Ovogodišnja zvijezda među koktelima je The Štrukli Affair, inovativni napitak koji spaja liker od jogurta i slanu karamelu, svježi sok od kruške i dašak gina, uz hrskavi parmezan-disk, stvarajući neočekivano toplu i baršunastu kombinaciju inspiriranu slavnim Esplanadinim štruklima.Za egzotičnu notu tu je Esplanade Punch, koji u toploj tropsko-zimskoj harmoniji donosi arome kokosa, banane, jabuke i cimeta.
Nakon lanjske premijere na Fooling Aroundu, Noel* i ove zime predstavlja svoj prepoznatljiv jelovnik u funky blagdanskom formatu, održavajući standard imena koje nosi Michelinovu zvjezdicu. Chef Ivan Temšić donosi tradicionalne namirnice u neočekivanim tehnikama i formatima, uz toplo-hladne koktele vrsnih Noel* barmena. Na predstavljanju su posluženi Kroketi s dimljenim buncekom, kiselim zeljem, domaćom turšijom, majonezom mladog luka i kiselim vrhnjem, dok posjetitelje Fooling Arounda očekuju i Arancini (pečena puretina, aioli, gel od šipka, chilli ulje) te Porchetta burger (brioche pecivo, pečena svinjeća rolada, svježi sir, pečene paprike, med, muštarda).
Puno slasne hrane, odličnih vina i najbolje atmosfere sprema vagon Peti Kupe x Bora Winery. Na Oleander terasu stižu Toni Mortadella, Gianna Parmigiana i niz već poznatih gurmanskih sendviča temeljenih na talijanskim delikatesama. U ponudi će biti i dnevna jela poput Homemade Lasagne i Pinse Zagabria, a gastronomski doživljaj zaokružit će sljubljivanje s probranim vinima i uljima vinarije Bora. Uz dobru glazbu, raspoloženje će, u ovom vagonu, dodatno podići i gostovanja poznatih restorana sa svojim specijalitetima.
Izvrstan novitet na adventsku gastro scenu donosi BioMania, koja će u ponudi imati isključivo veganska, organska i bezglutenska jela te bio vina. Nakon kušanja njihovog Sarma burgera (rižin papir punjen kiselim kupusom, dimljenim tofuom i začinima), s nestrpljenjem očekujemo isprobati i ostale delicije iz ponude: Arancini s tartufima, BioMania Winter Soup (bogata juha od crvene leće, batata i mrkve s kokosovim mlijekom), Buća Burek, Red Curry Bowl te Arancino Sweet (riža s kokosom oblikovana u kuglicu, punjena kremom od lješnjaka i čokoladom, s hrskavom korom od gluten-free krušnih mrvica).
Premijerno se ove godine na Fooling Aroundu pojavljuje Debeli Dabar u suradnji s Urania barom. Ovaj zanimljiv i trendy spoj donosi comfort street food by Otto Grundman, inspiriran domaćim okusima i blagdanskim tradicijama. Kušali smo njihova Legendarnog piceka u pecivu koje imitira mlince, dovršenom na pilećoj masnoći i temeljcu. Pecivo je punjeno dimljenom trganom piletinom, lagano začinjeno crvenim kupusom, kimchi majonezom i hrskavim lukom. Na Fooling Aroundu će u ponudi biti i Kobaja s kiselim zeljem, u ravnoj lepinji umjesto hot dog peciva, namazanoj dimljenom majonezom, posluženoj s kiselim zeljem i hrskavim lukom.
Za piće je zadužen tim Urania bara, koji donosi selekciju aktualnih koktela inspiriranih arhitekturom i kinematografijom. Koktel karta je osmišljena tako da spaja zabavne, vizualno i okusno slojevite koktele, uz dodatak toplog sezonskog napitka posebno kreiranog za ovu kućicu. Fokus je na craft izvedbi koja ostaje pristupačna i nepretenciozna.
Idući neodoljivi tandem čine SoHo Sushi i KOi Bar, koji zajedničkim nastupom donose eksploziju japanskih okusa i sofisticiranih pića. Kušali smo SoHo Handmade Shrimp Balls, a hrskavost i bogatstvo okusa na Fooling Aroundu dodatno će pružiti njihovi Tempura Shrimp, Spring Rolls, intrigantni Spicy Squid te omiljeni klasik Chicken Karaage. Uz ultimativni Sushi Christmas Box, s četiri vrste sushija idealnih za dijeljenje, ovi zalogaji bit će pravi must-try za sve koji traže dašak egzotike u adventskoj šetnji gradom.
Pratit će ih KOi Cocktail Bar cijenjenog barmena Marina Karinje, čije europsko iskustvo jamči majstorsku izvedbu svakog koktela. Ime „KOi” inspirirano je japanskom ribom koja simbolizira sreću i prosperitet, što stvara zanimljivu poveznicu sa sushijem. Koktel karta donosi pažljivo odmjerenu ravnotežu zimskih začina i dalekih aroma. Od hladnih koktela tu su Dark & Spicy s Bacardi Spiced rumom i đumbirom te cvjetni Sakura Spritz, dok se za hrabrije nudi Spiced Daiquiri Shot sa zimskim začinima. Kada se temperatura spusti, KOi će grijati atmosferu toplim koktelima poput Hot & Spicy s tamnim rumom i maslacem, aromatične „kuhano vino” verzije Sakura Spritza ili Pimento Pear s viljamovkom, đumbirom i medom.
Melt i Ginglebells zajedno će donijeti poseban vibe na Fooling Around kroz svoje najbolje kombinacije okusa i atmosfere. Melt će oduševljavati prigodnim brunch i slatkim kreacijama, među kojima smo na predstavljanju kušali izvrstan Christmas Crumble (topli crumble od jabuke s vanilijom i cimetom). Ginglebells će pak osvajati toplim i hladnim koktelima, uključujući njihov legendarni kuhani gin i zimske verzije omiljenih napitaka.
Na Oleander terasu vraća se i Acrobat Svijet Vina, koji će kao ekskluzivni distributer KOBE proizvoda i ove zime oduševljavati autentičnim okusima. Posjetitelji će moći uživati u kobe steakovima, burgerima i pizzama s kobe mesom, kao i u pomno biranim vinskim etiketama među kojima su Ornellaia, Billecart-Salmon, Philipponnat, Bastianich i Juve & Camps.
Nema Adventa bez kobasica, a na terasu Oleander stižu one najbolje, iz Instituta za kobasice Mate Jankovića koji će i ove godine oduševljavati najboljim debrecinkama, kranjskim i još nizom signature kobasica u neodoljivo mekom brioche pecivu s majstorskim umacima i dodacima s potpisom slavnog chefa.
Centralna stanica ove godine donosi i niz zanimljivih noviteta u režiji vrsnog barmena i miksologa Filipa Lipnika. Za Fooling Around najavljuje četiri vruće koktel-varijante koje će grijati u hladnim danima, dvije vruće čokolade s alkoholom za pravi blagdanski ugođaj te dva poznata klasika u "twist" izvedbi. Na centralnoj kućici gostovat će i Colona Bar iz Zadra, Kultura Bar iz Beograda, a s Hvara stiže Lola Bar. Usto, Centralna stanica će ugostiti i našeg najslavnijeg pastry chefa zaslužnog za lanjsku “dubai groznicu”. Stoga ne laganim korakom, već trk na Oleander terasu jer je tamo Gdje je Jura x Mono by Klepić Juraj s realističnim voćem.
Ritam Fooling Arounda svakoga dana donosi novo afterwork raspoloženje - utorkom akustične nastupe, srijedom latino dance sessions uz vrhunske plesne učitelje, petkom R’n’B Confusion, a subotom kultni program FRKA s domaćom urbanom glazbom.
Uz brojna gostovanja, iznenađenja, party-program posvećen 100. obljetnici hotela Esplanade, nezaboravan Badnjak i najluđi dnevni doček Nove, Fooling Around ove godine spaja sve najvažnije sastojke blagdanskog ugođaja: izvrsnu glazbu, kreativne zalogaje, signature koktele i zaraznu energiju koja vodi na blagdansku rutu sreće. „U čast 100 godina Esplanade stvaramo trenutke koji se pamte i postaju dio gradske priče, dok terasa Oleander ostaje nezaobilazna stanica zagrebačkog Adventa“ poručuju organizatori.
Svi zainteresirani mogu pratiti Instagram i Facebook Fooling Arounda za svakodnevne novosti i iznenađenja.
Mjesto: Oleander terasa hotela Esplanade, Zagreb
Trajanje: 26. studenoga 2025. do 01. siječnja 2026.
Radno vrijeme: pon-pet 12:00 - 23:00h, sub-ned 11:00 - 23:00h
Božić: 17:00 - 24:00h
Štefanje: 12:00 - 24:00h
Stara Godina: 12:00 - 21:00h
Ulaz: besplatan
