
PEKAR: Najveći hrvatski izvoznik pekarskih proizvoda

Pekar profili 500
S proizvodnjom u tri proizvodna pogona u Vinkovcima i Slavonskom Brodu PEKAR je najveći proizvođač svih vrsta lepinja i somuna u hrvatskom susjedstvu, a i šire
Nakon što je u prosincu prošle godine u Vinkovcima pokrenut prvi pilot-projekt razvoja vlastite maloprodaje i nove ponude proizvoda, vinkovački PEKAR nastavlja maloprodajna otvaranja. Upravo je otvoreno prodajno mjesto u Županji, do kraja godine priprema se otvaranje još dva u Vinkovcima, kao i prodajnih mjesta u Slavonskom Brodu i Vukovaru. U idućoj godini nastavit će se daljnje širenje maloprodaje, što je zaokret u PEKAROVOJ poslovnoj politici kojom će dodatno pojačati prisutnost na tržištu i obuhvatiti veći krug kupaca. Taj specijalist u proizvodnji svojim pekarskim proizvodima pretežno opskrbljuje trgovačke lance u Hrvatskoj, ali i izvozi u više od 25 zemalja Europske unije i šire. Stalna ulaganja u nove proizvode i suvremene proizvodne linije dovele su do impresivnog rasta kompanije. Danas je PEKAR najveći hrvatski izvoznik u pekarskoj industriji.
Pouzdana i brza isporuka
PEKAROVA ponuda posebno je prilagođena kanalu HoReCa (hoteli, restorani i kafići) te je ujedno omogućena proizvodnja robnih marki. Osim širenja maloprodaje, upravo ojačava ponudu proizvoda za ugostitelje u Zagrebu i okolici kako bi se podmirila sve veća potražnja na tom području. Bržu isporuku vlastitim dostavnim vozilima od lanjskoga rujna omogućuje stoga novi veleprodajni logističko-distribucijski centar HoReCa 360 Zagreb. Za kanal HoReCa osigurana je tako pouzdana isporuka svježih proizvoda koji će pravodobno stizati do kupaca.
S više od 1000 zaposlenih i proizvodnjom u tri proizvodna pogona u Vinkovcima i Slavonskom Brodu na više od 35.000 četvornih metara PEKAR je najveći pogon za proizvodnju svih vrsta lepinja i somuna u hrvatskome susjedstvu, a i šire. Ujedno je najveći hrvatski proizvođač krušnih mrvica. Kako bi se ostvario potreban opseg proizvodnje, suvremene proizvodne linije imaju kapacitet veći od 53.000 tona na godinu. Sa 165.000 paleta zamrznutih proizvoda na godinu, 5500 kamiona na godinu koji prevoze zamrznute proizvode te više od 8000 paletnih mjesta s temperaturom od –18 Celzijevih stupnjeva diljem Hrvatske i Europe uspostavljena je zajamčena isporuka pekarskih proizvoda u sve dijelove Hrvatske i u inozemstvo. Samo u Hrvatskoj tridesetak dostavnih vozila svakodnevno dostavlja zamrznute i svježe proizvode na više od 500 odredišta.
Odabir europskog tržišta
Europsko tržište prepoznalo je kapacitete i kvalitetu PEKAROVIH usluga i proizvoda pa danas gotovo 70 posto volumena čini izvoz. Najviše se proizvoda prodaje trgovačkim lancima, ali i distributerima po cijeloj Europskoj uniji i šire.
PEKAR se ističe i prema svojim easy-to-use proizvodima. Pekarska ponuda obuhvaća razne vrste somuna i lepinja, somun sendvič, burek, krušne mrvice, slance... Potrebama ugostiteljstva posebno su prilagođene roštilj lepinje zbog dugotrajne svježine i brze pripreme. Iako su zamrznute, njihova je kakvoća postojana i ostaju mekane. Inače, PEKAROVI zamrznuti proizvodi prije pripreme ili dorade po želji moraju odstajati 45 minuta na sobnoj temperaturi. Sve zamrznute proizvode moguće je podgrijati ili tostirati, a kako bi se dodatno olakšalo pripremanje, jednostavni su za rukovanje, prilagođeni brzoj i lakoj pripremi.
Veliki uspjeh na tržištu ostvario je PEKAROV somun sendvič, koji je u ponudi od 2022. Kvaliteta je potvrđena iste godine kad je osvojio nagradu 'Superior Taste Award' za izniman okus i kvalitetu prehrambenih proizvoda. Prethodnik PEKAROVA somun sendviča jest PEKAR somun, koji je prvi od svih PEKAROVIH proizvoda osvojio strana tržišta upravo zbog izvorne recepture i dugotrajne svježine unatoč zamrzavanju.
Narezani kruh pakiran bez umjetne atmosfere još je jedan popularan proizvod na tržištu, a u velikoj ponudi kruha posebno se izdvaja Zlatni kalup.
Oznake kvalitete i zdravlja
Bez obzira na to što PEKAR ulaže u suvremene tehnologije koje ubrzavaju i automatiziraju proizvodnju, pojedini proizvodi izrađuju se ručno. Tako se naglašavaju tradicija i kvaliteta, koje se njeguju od osnutka 1989., kada je PEKAR prve korake ostvario kao mala obiteljska pekara. Ručno izrađeni proizvodi nose oznaku handmade, svi proizvodi posjeduju IFS-ov certifikat koji dokazuje kvalitetu i sigurnosti proizvoda, a oznakom Clean Label označeni su gotovo svi proizvodi zato što ne sadržavaju e-brojeve. Također, gotovo sva PEKAROVA ponuda ima certifikat halal kojim se jamče kvaliteta, zdravstvena ispravnost i jasno podrijetlo sastojaka. Mnogi od proizvoda imaju oznaku Vegan Ready te ih mogu jesti vegani i vegetarijanci, kao i Palm Oil Free, certifikat koji pokazuje da se u proizvodnji nije upotrebljavalo palmino ulje.



